studenti
Mesto za uspešne studente

Fizička priprema golmana u rukometu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Istorijski razvoj  
Igre koje su slične rukometu postojale su u drevnoj Grčkoj i opisao ih je Homer u svojoj “Odiseji”. S obzirom na to da su trčanje, skakanje, bacanje lopte i osnovna kretanja ljudi, slične igre su verovatno postojale i mnogo pre. Jedno je sigurno, da je rukomet u formi savremenog sporta nastao u Danskoj. Učitelj Holger Nilsen je u gradu Ordrupu 1898 godine uveo u školski program igru sa sedam igrača, bila je to igra u kojoj učestvuje četrnaest igrača podeljena u dva tima (golman i šest igrača) veoma je sličan rukometu, veličina igrališta 45x30m, dimenzije gola 3×2 gola, a golmanov prostor 4x7m. Nemci tvrde da je njihova zemlja kolevka rukometa i Homer u svojoj “Odiseji” opisuje igračku igru pod nazivom “Uranija“ koja je po ideji i obliku slična rukometu. Od 1170-1230 godine Valter von der Vogelvelde pevao je lirske balade o igri hvatanja lopte preteči današnjeg rukometa. Iz Danske rukomet se širi u skandinavske zemlje. Svetski učitelj Valden 1912  godine izdaje zbirku “pravila“igre u prirodi u kojima je objavio pravila igre. Zbog specifične klime  ovaj sport je u Švetskoj pretezno igran u dvoranama i nazvan je dvoranskim. U Hanoveru su  odigrane prve rukometne utakmice, pobednik kod muških bio je 1862 godine Spandau, a kod žena Bril. Zbog velike popularnosti olimpiski odbor Česke 1911 godine uvrstio u program Českih  predolimpiskih igara. U Irskoj je postojala Irska “Hazena“.
Na osmom kongresu Medjunarodne atletske federacije 1926 godine u Hagu izabrana je komisija sa zadatkom medjunarodnim rukometnim sportom i sistematiziranjem pravila raznim sportova loptom. Prvo olimpijsko zlato osvojio je SSSR, srebro Istočna Nemačka, a bronzu Mađarska. U sezoni 1976-1977 godine počelo je da se igra takmičenje kup kupova prvi su startovali muskarci, a žene su krenule sa takmičenjem godinu dana kasnije. Prva pravila velikog rukometa sastavili su 1917 godine i objavili  Nemci Maks Hajser, Karl Selenc i Erih Konig.

 

 

 

 
Nastanak i razvoj rukometa na prostoru bivše Jugoslavije
Na našim prostorima pojavljuje se 1904 godine u listu (Sokol) u natpisu, igra za društvo i školu, gde se opisuje rukometna igra. Po nekim podacima 1930 godine prof.Vladimir Jankovic je uveo rukomet u škole ali je jako mali broj ljudi bio zainteresovan pa je do 1948 godine bio nepoznati sport u Srbiji.
Svoje prve pristalice rukomet dobija na radnoj akciji Šamac-Sarajevo 1947 godine gde je pri svakoj od deset sekcija bio po jedan rukometni instruktor. Vojislav Vojnovic 1948 godine organizuje prvo srednje-školsko rukometno prvenstvo u Beogradu, a u novembru iste godine i prvenstvo u Beogradu. Naši klubovi su do sada bili sedam puta Evropski prvaci.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.