studenti
Mesto za uspešne studente

Ishrana sportista

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Od pravilnosti ishrane zavisi ne samo zdravstveno stanje sportista već i rezultati koje oni postižu u toku takmičenja. Stoga sportisti treba da strogo vode računa o svojim nutritivnim potrebama i načinu ishrane prije, za vrijeme i poslije treninga. Hranom se u organizam unose energija, hranljive i zaštitne supstance neophodne za rast, razvoj i regeneraciju, održavanje osnovnih životnih funkcija i za rad. Pravilna racionalna ishrana podrazumjeva da postoji ravnoteža između onoga što organizam troši i onoga što se sa hranom u njega unosi.
Nepravilna ishrana smanjuje takmičarske sposobnosti, a s obzirom na napore koje organizam čini, može da dovede i do oboljenja, naročito kod mladih osoba koje su još u periodu rasta i razvoja.
Ishrana sportista jedan je od najvažnijih aspekata kako treninga, tako i uspjeha na samim sportskim takmičenjima. Vrlo često naglasak je stavljen samo na atletsku komponentu treninga, dok se neopravdano zanemaruje faktor ishrane. Optimalna ishrana potrebna je za postizanje vrhunskih rezultata sportista. Smjernice za ishranu sportista temeljene su na naučnim dokazima. Te smjernice variraju obzirom na energetsku potrošnju, metabolizam i zdravstveno stanje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.