studenti
Mesto za uspešne studente

Istorija rukometa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Istorija rukometa  

Rukomet kako se igra danas zasigurno ima  istoriju. Sama činjenica da je čovek bio veštiji u korišćenju ruku nego nogu doprinosi tvrdnji poznatih sportskih istoričara da je čovek počeo da igra rukomet mnogo ranije nego npr. fudbal.

1. DREVNE FORME RUKOMETA

Za igre koje su bile prethodnice rukometa, Što se tiče strukture i pravila igre,igre koje su prethodile rukometu samo su izdaleka podsećale na njega, pa ipak, igre ”uranija”  koju su igrali drevni Grci, a opisao Homer u Odiseji i Harpaston koju su igrali Rimljani a opisao rimski ljekar (Claudius Galenus 130-200, p.n.e). kao i fangballspiel (ili”uhvati loptu”) koju je opisao nemački lirski pesnik  Walther von der Vogelweide (1170-1230), sve su zadržavale određene karakteristike koje možemo opisati kao drevne forme rukometa.
U Francuskoj , Rabelais (1494-1533) opisao je oblik rukometa: “oni se igraju loptom koristeći dlan ruke”. Štaviše  1793 eskimi na Grenlandu su opisali i ilustrovali igru loptom koja se igrala koristeći ruke.
U međuvremenu , 1848 danski učitelj Holger Nielsen je u dozvolio da se igra rukometa igra u srednjoj školi u Odrupu i odmah dao odgovarajuća pravila za nju.

 2. PIONIRI VELIKOG RUKOMETA.
Moderan rukomet se prvo igrao krajem 19 veka. Takva jedna igra igrala se u Danskom gradu Nyborg 1897. godine. Učitelj Holger Nilsen je u gradu Ordrupu 1898. godine uveo u školski program igru sa 7 igrača koja se igrala u dvorani. Iz Danske igra se proširila na Švedsku i Nemačku. Šveđani su prvi upotrebili naziv rukomet (handball) 1910. godine. Igra se u severnijim zemljama zbog klimatskih uslova igrala u zatvorenom prostoru i imala je po 7 igrača u ekipi, dok je u Nemačkoj preovladao veliki  rukomet koji se igrao na otvorenom prostoru i gde je ekipu činilo 11 igrača.  Pravi podsticaji su dakle, potekli  iz Danske, Nemačke i Švedske. Osnivači velikog rukometa verovatno su bili nemački stručnjaci za fizičko vaspitanje koji su izborili priznanje velikog rukometa kao posebnog sporta na prelazu u novi vek, sporta baziranog na igrama”raftball “(ugrabljena lopta) i „Königsbergerball“ (Konrad Koch 1846-1911). U Švedskoj  je  G.Wallstrom  bio taj koji je 1910 upoznao svoju zemlju sa jednim sportom koji se zvao rukomet. Nemac po imenu Hirschman je 1912.godine kao generalni sekretar Međunarodnog fudbalskog saveza potpomagao  širenju velikog rukometa.  Max Heiser je 1917.godine načinio  prvi pravilnik igre, a 1919.godine Karl Schelenz nastavnik sporta lansirao je u Evropi ovaj oblik rukometa, koja se igra na velikom terenu, kasnije je poboljšao pravila i sada se generalno smatra jednim od utemeljivača velikog rukometa.Na sastanku u Hagu 1926.godine Kongres međunarodne atletske federacije imenovao je komitet da donese  međunarodna pravila za veliki rukomet.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.