studenti
Mesto za uspešne studente

Mehanika slobodnog bacanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Slobodno bacanje je najvažniji šut u igri košarke, blizu dvadeset procetana svih poena u NCAA Diviziji 1 Košarke je postignuto iz slobodnih bacanja (Kozar, Vaughn, Lord, Whitfield, & Dve, 1994). Šut postaje važniji kasnije u igri, jer slobodna bacanja obuhvataju znatno veći procenat ukupnih poena dobijenih u poslednjih 5 minuta u odnosu na prvih 35 minuta igre i to za timove koji dobijaju i koji gube (Kozar et.al., 1994). Slobodno bacanje bi trebalo da bude jedno od najlakših šutova u košarci (Okubo i Hubbard, 2006), s obzirom da je igrač sam, 15 stopa od koša, bez odbrane i bez ometanja u blizini. Sve što igrač treba da uradi je da se spremi, nacilja i šutne. Vešt interkoledž tim bi trebalo da ima 80% uspešnih slobodnih bacanja, ali retko koji tim je u stanju da ostvari ovaj zadatak. Uspešno slobodno bacanje zahteva dobru koncentraciju, ali najvažnije, dobru mehaniku šuta. Ipak samo dobra mehanika ne može da se računa kao uspeh u slobodnim bacanjima. (Kozar, Vaughn, Lord, i Whitfield, 1995) su prijavili da je procenat slobodnih bacanja na treningu za sva bacanja značajno viši nego procenat u igri za NCAA tim tokom dve sezone.
Postoje dva osnovna stila slobodnih bacanja koji se koriste u košarci – prekoručni, visoki šut i područni, niski šut. (Rist, 2000) je favorizovao područni šut zbog oštrijeg ugla ulaska i manjeg zanošenja lopte usled bolje stabilnosti koja je obezbeđena držanjem lopte obema rukama i dodavanjem većeg obrta tokom ispuštanja. Veći obrt je uzrokovao da se lopta odbije u koš češće nego kod šuta sa manje obrta (Reilly, 2006). Jedan od razloga zbog koga ova tehnika nije češće korišćena je taj što ne može da se primeni u igri sem kod slobodnih bacanja; dok se prekoručni šut koristi za dosta drugih šuteva u igri. Takođe izgleda dosta drugačije i jedinstveno tako da je dosta igrača zabrinuto za svoj izgled dok izvode šut (Reilly, 2006). Područno slobodno bacanje je retko viđeno poslednjih godina, ali Rick Barry koji je bio plejmejker NBA hall of fame je imao prosek karijere od 90% koristeći područni stil (Okubo i Hubbard, 2006).
Ovaj rad se fokusira na prekoručni stil slobodnog bacanja, ovo je često korišćena tehnika igrača trenutno u igri. Prekoručno slobodno bacanje će biti razloženo u pet osnovnih faza kao što je opisano u nivou 1 NCCP sertifikacionom programu za trenere (Coaching Association of Canada, 1980); prelimenarni pokreti, njihanje unazad, pokreti proizvođači sile, kritični trenutak i ispraćaj.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.