studenti
Mesto za uspešne studente

Primena i razvoj korektivne gimnastike u predškolskom uzrastu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Danas, moderno doba – doba tehnologije postavilo je kriterijume u kojem je kretanje postalo izazov, a ne biološka potreba. Došla su vremena u kojima se ljudi, nažalost već od najmlađe doba, vrlo malo kreću, a samim time i bave sportskim aktivnostima. Neaktivnost za sobom povlači mnoge zdravstvene probleme već od najranije životne doba, pa je vrlo važno da se deca uključuju u sportsko rekreativne programe jer na taj način ih se educira i odgaja za ceo život.
„Sportska aktivnost omogućava svakoj osobi zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba: za kretanjem i igrom, za sigurnošću, za redom i poretkom, za pripadanjem, za samopoštovanjem i samoaktualizacije.“ (Milanović D., 1997.) Potreba za kretanjem i igrom je najznačajniji biološki faktor normalnog i zdravog telesnog razvoja deteta predškolskog uzrasta i zato je dužnost roditelja da omogući, pa i nametne svom detetu sportsku aktivnost, a na nama kineziolozi je da izaberemo pravi način da dete zadržimo i pružimo mu ono najbolje iz sportske aktivnosti, ne ono što je najbolje za nas ili za roditelja, već za svako dete kao individualca.
U kojem će se smeru kretati razvoj osobina i sposobnosti dece predškolskog uzrasta uveliko zavisi o roditeljima, o njihovom odnosu prema zdravlju i sreći deteta, o interesima društva, o osposobljenosti vaspitača i voditelja različitih programa namenjenih upravo deci predškolske dobi, zato je potrebno da svako bude na „visini zadatka“ kako bi se krug zatvorio i kako bi dete dobilo najbolje za sebe i svoj razvoj.
„Važno je istaći činjenicu: ako se u ovom životnom dobu deci ne osiguraju dovoljni motorički nadražaji koji će biti u funkciji maksimalne transformacije osobina i sposobnosti, propuštena se prilika u kasnijim periodima ne može više nadoknaditi, jer koliko smo u idućem životnom periodu intenzivirali razvojne nadražaje , nivo se osobina i sposobnosti neće moći maksimalno razviti, neće dugo opstati na dostignutom stepenu razvoja i znatno će se brže smanjivati. „(Pejčić A., 1994.)
Deci je potrebno kretanje, jer je to jedna od osnovnih potreba koje dete mora zadovoljiti da bi se pravilno razvijalo.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.