Odlomak

UVOD

Termin bazične motoričke sposobnosti, u poslednje vreme se ustalio u stručnoj i naučnoj praksi, i podrazumeva fundamentalne, osnovne ili bazične motoričke sposobnosti, koje su genetski određene u većem ili manjem stepenu i koje se kao latentne dimenzije nalaze zabeležene u genetskom kodu svakog čoveka. One dolaze do izražaja samo prilikomm motoričkog funkcionisanja, zavisno od motoričkog iskustva i ciljeva koji se žele postići.

Mnogi istraživači su zaključili da su mehanizmi regulisanja kretanja, sa različitim vodećim nivoima, u celovitoj funckiji CNS nešto dominantniji u odnosu na ostale nivoe, pa se može govoriti o značajnijem mestu koordinacije od drugih bazičnih motoričkih sposobnosti. Niže mesto u hijerarhiji imaju snaga, brzina, izdržljivost, gipkost, ravnoteža i preciznost.

Na bazi mnogobrojnih istraživanja ( Zatsiorsky 1961,  Matveev 1964,  Terovanejsan 1967,  Kurelić i sar. 1975,  Platonov 1984,  M. Gajić 1985,  Đorđević 1989,  Nićin i J. Kalajdžić 1996 ), prihvata se sledeća struktura bazičnih motoričkih sposobnosti: koordinacija, snaga, brzina, izdžljivost, gipkost, ravnoteža, preciznost;

Način pripreme sportista u velikoj meri zavisi od nivoa njihovih morfoloških, funkcionalnih, antropomnotoričkih karakteristika, uzrasta i iskustva. Svaki organizam ima složeni tok razvoja. Uloga trenera je da kroz trenažni proces podstiče taj razvoj. Potrebno je pravilno razvijati sve sposobnosti organizma a ne samo one koje su najneophodnije datoj sportskoj grani tzv. jednostrana specijalizacija jer je ona u suprotnosti sa prirodnim tokom razvoja organizma.
U teoriji i metodici sportskog treninga pravilo je da od opšteg nivoa pripremljenosti prelazimo na specifični. Do određenog nivoa sticanja opšte i specifične pripremljenosti ne bi trebalo da se dolazi odvojeno, već istovremeno.

SNAGA

Snaga se definiše kao čovekova sposobnost da pomoću mišićnog naprezanja savlada spoljašnji otpor, ili da mu se suprotstavi. Pošto se zna da mišići snagu moraju da ispolje u mirovanju i kretanju, snaga se može razvrstati na osnovne vidove njenog ispoljavanja: sama snaga ( statičku, izometrijsku) i kombinovana brzina i snaga (dinamička snaga).

Sama snaga (statička, izometrijska) se ispoljava u mirovanju, tj. u statičkom režimu rada kao i kod vrlo sporih pokreta kao što je npr. izvlačenje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari