studenti
Mesto za uspešne studente

Rukomet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Moderna rukometna igra nastala je od tri sporta koja su se razvijala nezavisno u tri europske zemlje. Češka hazena, danski handball i njemački torball. Sva tri sporta bazirana su na nogometu ali sa bitno izmijenjenim pravilima, tako da je lopta umjesto nabijanja nogom, bila bacana i dodavana rukom.
Hazena je igrana u Češkoj i Slovačkoj. U Danskoj je igran  Handbold (danska riječ za rukomet) a na sličan način nastao je Torball u Njemačkoj. Profesor Karl Schelenz sa Berlinskog Tjelesnog fakulteta 1915. godine kombinirao je elemente Handbolda i Torballa i od nogometa uzeo igru na terenu, a od košarke koja je bila sve popularnija u Njemačkoj preuzeo je driblanje. Tako je sa novim i izmijenjenim pravilima novu igru nazvao handball (rukomet). Do 1925. godine Rukomet je postao poprilično popularan i u drugim europskim zemljama. Nakon toga je osnovana Internacionalna rukometna amaterska federacija (IAHF). U Skandinavskim zemljama razvijena je verzija rukometa koja se igra u zatvorenom prostoru. Ova verzija imala je ekipu sa 7 igrača i igrana je na manjem terenu. Prvo natjecanje u organizaciji IAHF-a organizirano je 1938. godine sa sedam igrača. Poslije drugog svjetskog rata igra sa jedanaest igrača zamijenjena je sa sedam igrača u ekipi i širila se po svim europskim zemljama,a zatim i drugim kontinentima.

 

 

 

2. PRAVILA IGRE

Rukomet je ekipni sport s loptom, u kojem se natječu dvije momčadi s po 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman) na svakoj strani. Osnovni cilj igre jest loptom pogoditi označeni prostor gola. Dimenzije rukometnog terena su dužina 40 metara, a širina 20m. Tereni su uglavnom u natkrivenim prostorima ili dvoranama, a podloga je tradicionalnno bio drveni parket, dok se danas koriste umjetni materijali od tvrde gume. Postoje i vanjski tereni, uglavnom od betona ili asfalta, ali se oni uglavnom ne koriste za natjecanja najvišeg nivoa zbog opasnosti od padova i ozljeda igrača. Na sredini terena se nalazi linija koja odvaja teren na dvije polovice. Na suprotnim stranama terena, i to na kraćim stranicama, nalazi se po jedan gol, koji je 2 m visok i 3 m širok. Ispred svakog gola nalazi se polukružni prostor, na prosječnoj udaljenosti 6 m od gola, označen punom linijom. U taj prostor nitko osim golmana nema pravo ulaska. Na 9m od gola nalazi se isprekidana polukružna linija tzv. deveterac. Ispred gola na udaljenosti 7m nalazi se kratka ravna crta koja označava mjesto izvođenja kaznenog udarca, tzv. sedmerca.
s dlanom prema dolje. Standardno se kao materijal izrade koristi koža, iako ima i lopti od umjetnih materijala. Cilj igre je loptom pogoditi gol, tj. postići pogodak. Igra se po dva poluvremena od po 30 minuta. Trajanje igre počinje nakon sučeva zvižduka za početno
bacanje. Završava automatskim završnim znakom koji daje javni uređaj za mjerenje vremena ili mjeritelj vremena. Ako nije dat takav znak, sudac zviždukom daje znak da je vrijeme igre isteklo.  Svaka momčad ima pravo na jedan momčadski time out u trajanju od 1 minute, u svakom poluvremenu regularnog dijela utakmice, ali ne i u produžecima. Svi se igrači slobodno kreću po cijelom terenu, osim u prostoru 6 m ispred oba gola. U tom prostoru smije stajati samo po jedan član obrambene momčadi koji se naziva vratar (golman). Ostali igrači smiju iznad prostora 6 m loptu pokušati uhvatiti ili dodati samo u skoku, dakle za vrijeme leta.
Obrambeni igrači smiju do određene mjere ometati napadače u pokušaju dodavanja lopte ili šuta na gol. Ukoliko pri tome koriste udarce ili grubo potezanje protivnika jedan od dva suca će dosuditi prekršaj. Za izrazito grube prekršaje može se dobiti kazna žutog ili crvenog kartona, isključenja na dvije minute ili trajnog isključenja iz igre.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.