Odlomak

RUKOMET
Rukomet je ekipni sport, u kojem igra šest igrača plus golman na jednoj strani, protiv isto tako formirane protivničke ekipe. Igra traje dva puta po trideset minuta, a cilj je dati više golova od protivnika. Rukomet je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih sportskih igara s loptom koja se igra na svim kontinentima. Osnovne karakteristike rukometa su sljedeće: jednostavno definisan cilj igre (ova igra ima jasno i jednostavno definisan cilj, a to je postizanje što većeg, a primanje što manjeg broja golova. Gol se postiže bacanjem lopte u vrata i predstavlja rezultantu svih prethodnih djelovanja ekipe u obrani i napadu), bogatstvo prirodnih oblika kretanja (rukomet kao rijetko koja druga sportska igra sadržava sve prirodne oblike kretanja poput trčanja, skokova, padova, kotrljanja ili bacanja. Svi ovi prirodni oblici kretanja ravnomjerno su zastupljeni i učestalo se primjenjuju u okviru obrambenih i napadačkih kretnih sadržaja), kineziološka različitost (rukomet spada u red polistrukturalnih sportskih aktivnosti u kojoj su podjednako zastupljene ciklične i acikličke kretne strukture. Ciklički kretni sadržaji odnose se na kretanja igrača koji se manifestiraju različitim načinom, ritmom i intezitetom izvođenja i koji se često prekidaju ili narušavaju brojnim acikličnim sadržajima poput bacanja, skokova i slično. S obzirom na bogatstvo i različitost kretnih aktivnosti rukomet predstavlja jednu od najsloženijih sportskih igara).

 

 

 

 

Razvoj rukometa u svijetu
Smatra se da je postojbina rukometa Danska, gdje je krajem 19. stoljeća,u gimnastičkoj školi u Oldrupu bila popularizirana igra handball (rukomet). Godine 1898. učitelj gimnastike Holger Nielsen u svoj nastavni program je uvrstio haandbold, igru sličnu današnjem dvoranskom rukometu. Bila je to igra loptom u kojoj je učestvovalo 14 igrača podijeljenih u dva tima (golman i 6 igrača). Igra je bila vrlo slična savremenom rukometu s igralištem veličine 45 × 30 m. Dimenzije gola bile su 3 × 2 m, a golmanov prostor 4 x 7 m. Igra je već tada bila odlično prihvaćena pa je javne nastupe pratilo 3 do 4 hiljade gledalaca. Godine 1906. u Oldrup školi objavljena su prva pravila igre u publikaciji ” Wejdlendling handball”.
Nijemci tvrde da je njihova zemlja kolijevka rukometa. Klaudira, autor knjige ”Das handball Spiel” koja je izdata 1941. godine u Lajpcigu, tvrdi da rukomet potiče od njemačkih igara ”köngsbergball” i ”raffball” koje su kasnije promijenile ime u ”torball” čiji je izumitelj Konrad Korch (1846.-1911.). Igra raffball, slična velikom rukometu, prvi put je prikazana 1891. godine u Braunshwigu u Njemačkoj. Ime igre govori da se radilo o sportskoj igri loptom, koju je trebalo ubaciti u vrata (gol). Torball je igran na igralištu veličine 40 x 20 m. Golovi su bili 2.5 x 2 m,a ispred njih golmanov prostor od 4 m.
Iz Danske rukomet se širi u skandinavske zemlje. Švedski učitelj Walden 1912. godine izdaje zbirku pravila ”Igre u prirodi” u kojoj je objavio pravila igre koja su slična današnjem rukometu. Zbog specifičnosti klimatskih uslova, ovaj sport je u Švedskoj pretežno igran u dvoranama pa je često nazivan i ”dvoranskim”.
U Njemačkoj rukomet ”torball”, kao sport za žene, razvija se zahvaljujući Max-u Heiser, nastavniku iz Berlina. Veliki propagator rukometa dr.Carl Schelenz, nastavnik fizičkog obrazovanja na njemačkoj Akademiji za fizičko obrazovanje i sport, populariše veliki rukomet. Dimenzije igrališta su se povećale na 80 x 40 m, a dimenzije gola na 5 x 2,10 m.
Carl Schelenz, Max Heiser i Erich Konig su 1917. godine izdali i prva pravila velikog rukometa. Godine 1920. rukomet je u Njemačkoj uveden u školske programe.
Već 1921. godine u Hanoveru su odigrane i prve rukometne utakmice, pobjednik kod muških bio je TS ”1862” – Spandau, a kod žena ”DTV” Brühl.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari