Odlomak

Englez Volter Vingfild je došao na ideju za koju je verovao da će mu doneti bogatstvo. Kombinujući elemente badmintona i dvorskog tenisa, on je osmislio tenis na travi koji se isprva nazivao „sphairistrike“. Taj oblik igre izvodio se na terenu u obliku peščanog sata. Vingfild je 1874, godine svoj izum zaštitio patentom, a zatim dizajnirao tenisku opremu i pustio je na tržište.
Iako je tenis na travi postao vrlo popularan, ljudi se nisu držali njegovog prvobitnog maziva na starogrčkom jeziku niti patentiranog oblika terena. Štaviše, za tu igru nije im bila potrebna ni Vingfildova oprema. Tri godine kasnije, Vingfildov patent je istekao. Iste godine održan je teniski turnir u Sveengleskom teniskom klubu – prvi Vimbldon. Iako njemu lično ovaj izum nije doneo bogatstvo, Vingfild je zaslužan za nastanak sporta koji će drugima kasnije doneti milione i veliku slavu.
Tenis je dugo vremena bio sport uglavnom bogatih muškaraca, članova ekskluzivnih klubova. Kada je 1889. Američka asocijacija tenisa na travi (danas Američka teniska asocijacija, USTA) pod svoje okrilje uzela i žene, tenis je postao podjednako privlačan za oba pola. U ženskoj konkurenciji zablistale su Suzan Lenglen, Elizabet Rajan, Helen Vils Mudi, Elis Marbl i Helen Jakobs koje su stekle brojne obožavatelje, dok su teniseri Bil Tilden, Žan Rene Lakost i Don Badž, zahvaljujući svojoj nadmoćnoj igri, punili naslove štampe u prvoj polovini dvadesetog veka.
Iako se i dalje smatra sportom elitnih klubova, tenis je danas dostupan svim društvenim slojevima.

2. Servis u tenisu

Svaki udarac u tenisu osim servisa uslovljen je time kako će vam, kada i gde protivnik poslati lopticu. Servis, medjutim, zavisi iskljucčivo od igrača koji sevira. Servis u tenisu je udarac kojim se započinje poen. Snažan servis može odmah obezbediti osvajanje poena, dok će slab servis ili neubedljiv servis protivniku poslužiti da preokrene poen u svoju korist. Za kvalitet servisa odgovoran je dakle, sam igrač. Važnost servisa ogleda se u fazama zadržati servis ili izgubiti servis (brejk). Od igrača se očekuje da zadrži servis, odnosno osvoji gemove u kojima servira jer ima priliku da nesmetano izvede prvi udarac i započne poen. Ukoliko igrač zadrži sve svoje servis gemove, neće izgubiti set, barem do taj-brejka. Igrač započinje servis bacanjem loptice u vis i udaranjem iste (obično udarac nastaje kada loptica dostigne najvišu tačku pri bacanju), tako da nakon udarca padne u suprotno servis polje, tako da ne sme dirati mrežu. Loptica može dirati mrežu samo kada je vraćena, i to tako da mora pasti u polje protivnika. Igrači obično serviraju preko glave, ali i udarac loptice dok je ispod nivoa glave (lukave serve, iz ruke) je, iako redak, dozvoljen.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari