Odlomak

Sažetak:
Sport danas ima važnu ulogu u zdravlju ljudi. Sportom se mogu baviti svi ljudi od onih najmanjih do onih najstarijih. Baviti se sportom znači odmoriti se od svakodnevnih briga i
napora. Prve aktivnosti bile su lov i ribolov a danas postoji mnogo aktivnosti kojima se možemo baviti te tu možemo vidjeti kako se sport sve više razvija. Razvoj sporta utječe na društvo, a društvo stvara okolinu pa se tako javlja i nasilje koje nije stvoreno u sportu već  je iz društva preneseno u sport. Kako bi spriječili takvo ponašanje  trebali bi krenuti od mladih naraštaja i omogućiti im ispunjeno slobodno vrijeme raznim aktivnostima.

Ključne riječi: sport, povijest sporta, društvo, nasilje.

 

 

 
1.    UVOD

U zadnje vrijeme mediji naglašavaju kako je važno baviti se nekom tjelesnom aktivnošću, ponajprije radi očuvanja zdravlja. Bez obzira kojim se sustavom sporta čovjek bavio, on bitno utječe na njegovu fizičku spremnost i zdravlje. Djecu treba od ranog djetinjstva upoznati sa vrstama sporta te prepoznati njihove afinitete i usmjeravati ih u tom pravcu. Bavljenje sportom bitno utječe na samopouzdanje, kako kod djece, tako i kod odraslih. On pomaže ljudima da se socijaliziraju te ispunjava njihovo slobodno vrijeme, ne dopuštajući, lošim vanjskim utjecajima da prodru do njih. Sport „odgaja“ mlade naraštaje, učeći ih samodisciplini te timskom radu, što na kraju dovodi do razvoja vještina i doprinosi boljoj socijalizaciji u društvu. Mogli bismo reći da je  sport „medij“ kojim se prenose poruke mira i prijateljstva.
Sport se nalazi u malim i velikim sredinama. Temeljni element strukture sporta je sportaš koji ga predstavlja, kao i državu ako se radi o profesionalnom sportašu. Naime, nisu svi sportovi jednako popularni i ne pridaje se svima ista pozornost. To ovisi o sportskoj privredi koja proizvodi i prodaje različite sportske proizvode i na taj način popularizira određene vrste sportova. Dakako, tu su i sportski mediji koji stvaraju uspješne sportaše, pišući o njima.
 

 

 
2.POJAM SPORTA

Sportom se nazivaju fizičke aktivnosti koje čovjek izvodi iz natjecateljskih razloga. Riječ sport nekad je označavala svaku igru i zabavu. Danas je to drugačije. Danas se pod pojmom sport misli na različite motoričke aktivnosti u kojima dolazi do izražaja sportaševe sposobnosti, osobine i znanje u treningu i natjecanju. Prema definiciji i razini sport može biti vrhunski odnosno selektivni i masovni tj. neselektivni. U području sporta postoji nekoliko sustava a to su: profesionalni sport, amaterski sport, rekreacijski sport, školski sport i sport osoba sa invaliditetom.

 

 

 
2.1. POVIJEST SPORTA

Najstariji tragovi bavljenja sportom stari su čak šest tisuća godina. Sport je nastao s prvim čovjekovim aktivnostima kao što su lov i ribolov. U antičko doba fizičke su se aktivnosti razvijale posvuda u svijetu kroz razne oblike igre. U 4. stoljeću sport je postao svakodnevnica barbara: dvoboji, turniri, streličarstvo i dr. Igre s loptom nisu bile dobro prihvaćene, a ponekad su bile čak i zabranjivane. Kasnije, u doba renesanse sport se širi i postaje igrom. Riječ „sport“ dolazi od stare francuske riječi „desport“ koja znači zabava.
Od 11. do 15. stoljeća na području gdje su bile civilizacije Asteka i Maja igrala se i prva momčadska igra s loptom. Cilj je bio ubaciti loptu u protivničko polje, kroz obruč obješen u zraku. Lopta se nije smjela udarati dlanovima, šakama ili nogom ispod koljena pa su igrači loptu mogli udarati samo laktima, bokovima i koljenima. Tenis je u nastao u 13. stoljeću. Nazvali su ga „jeu de paume“. Mečevi su se održavali u dvorištima srednjovjekovnih kuća koje su imale natkrivene galerije gdje su stajali gledatelji. Kasnije su se počele graditi natkrivene dvorane .U 15. stoljeću holandski su pomorci donijeli kolf u Škotsku. S obzirom da je u Škotskoj zemlja mekana, pastiri su kopali rupe koje su im bile cilj u koji su ubacivali lopticu. Tako je kolf postao golf. Engleski plemići su u 18. stoljeću došli na sjajnu zamisao, plaćali bi slugama da ih gledaju kako trče, poput konja na hipodromu. Tako je trčanje koje je nakon antičkog doba prestalo biti športom ponovno ušlo u modu, da bi koncem 19. stoljeća postalo vrhunskim š portom Olimpijskih igara.
Danas postoji mnogo vrsta sportova, a trenutačno najpopularniji je nogomet. Sport je moćno sredstvo, a to je prepoznala i politika koja nerijetko „iskorištava“ sport u razne nesportske svrhe, a s druge pak strane daje sportu važnost i težinu koju danas određeni sport ima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari