Odlomak

Uvod
Savremeni čovjek, u svakodnevnoj jurnjavi za poslom i zaradom, izlaže se prekomjernim nervno-emocionalnim naprezanjima. Pri tome sve više zanemaruje osnovne potrebe svog organizma: jede neredovno i često preobilno, premalo spava, nedovoljno se odmara, mnogo puši, neumjereno pije, premalo se kreće. Stalno je nepet, preopterećen i umoran. Osjeća sve više zdravstvenih tegoba i smetnji. Ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju. Uglavnom se ponaša kao “potrošač” a premalo i rijetko kao “proizvođač” svoga zdravlja.
S obzirom da je savremeni rad najčešće lišen dinamičkih mišićnih naprezanja i za čovjekov organizam neophodne optimalne motoričke aktivnosti, pošto se najveći broj poslova obavlja u sjedećem, stojećem ili prinudnim radnim položajima, uz naglašena statička opterećenja velikih mišićnih grupa, možemo zaključiti da je naučno – tehnološkim progresom u svakodnevnom radu (životu), zanatno smanjen udio dinamičkih naprezanja, uz stalno povećanje intelektualnih i nervno – psihičkih naprezanja, te stoga sportska rekreacija može imati značajne funkcije i u radnom i u slobodnom vremenu.
Sportska rekreacija je slobodna i organizovana aktivnost koja fizički, psihički i socijalno obogaćuje, relaksira i obnavlja čoveka, te mu pomaže da se oblikuje u svestrano razvijenu ličnost.
U cjelini posmatrano, sportska rekreacija se sve više integriše u sve dimenzije privrednog, kulturnog, ekonomskog i turističkog razvoja, i postaje značajan faktor slobodnog i radnog vremena, obrazovanja, zdravlja.
Ista motorička aktivnost, identične motoričke strukture, istog ili sličnog obima i intenziteta opterećenja, pojavljuje se kao osnovni sadržaj različitih čovjekovih aktivnosti: rada, umjetnosti, rata, obrazovanja, sporta, rekreacije, kineziterapije i sl.
Suština je, znači, u osnovnom cilju, namjeni, funkciji, aktivnosti:
• u sportu je to vrhunski sportsko – tehnički rezultat, pobjeda, medalja, titula i afirmacija, biznis;
• u fizičkom vaspitanju – doprinos razvoju ličnosti, priprema za rad, slobodno vrijeme, rekreaciju i život, svestrani razvoj, obrazovanje i vaspitanje;
• u sportskoj rekreaciji – optimizacija psihosomatskog statusa, prevencija, očuvanje i unapređenje zdravlja, efikasan odmor i oporavak, sadržajno i kulturno provođenje slobodnog vremena;
• u kineziterapiji – liječenje, rehabilitacija, otklanjanje i/ili ublažavanje zdravstvenih tegoba i smetnji.
Šta je sportska rekreacija I kome je namjenjena?
Sportska rekreacija je slobodno odabrana, a ne nametnuta aktivnost koja se pretežno provodi u slobodno vrijeme, mada se danas sve češće pojavljuje u specifičnim programima kao značajan element savremene naučne organizacije rada i odmora.
U suštini sportska rekreacija predstavlja integralni dio i specifičan vid fizičkog vaspitanja, i specifično područje fizičke kulture, i treba je posmatrati kao sveukupnost različitih aspekata motoričkih aktivnosti, čije uzajamno djelovanje vodi ka ostvarivanju pozitivnih efekata na život i rad savremenog čovjeka.
Suština i cilj sportske rekreacije jeste da omogući optimalne uslove i mogućnosti savremenom čovjeku da kroz raznovrsne sportsko-rekreativne aktivnosti zadovoljava svoju bio-psiho-sociološku potrebu za kretanjem i igrom; sadržajnije i kreativnije provodi slobodno vrijeme, čuva i unapređuje zdravlje; održava vitalnost; životni i radni optimizam; održava i unapređuje svoje opšte fizičke, funkcionalne i radne sposobnosti; otklanja prijevremenu

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Tjelesna I zdravstvena kultura Admir Hadžikadunic
  • Školska godina: Admir Hadžikadunic
  • Seminarski radovi, Skripte, Sport
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Nezavisni univerzitet Banja Luka  
  • ,

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari