Odlomak

Ono što je bitno, posmatrano sa aspekta upravljanja kvalitetom, kao prvi protokolisani podadatak svakako bi bila sorta. Samom sortom definišu se i određene karakteristične osobine koje je daljom doradom u procesu sušenja potrebno očuvati.
Za dalju obradu kako osmotskom dehidratacijom tako i konvektivnim sušenjem neophodno je izvršiti grupisanje plodova prema njihovoj veličini. Ovo se radi pomoću kalibratora. Kalibratori su uređaji namenjeni za sortiranje plodova po veličini, u veoma širokom dijapazonu. Tretman proizvoda treba da se obavlja bez nepotrebnog maltretiranja proizvoda i sa obezbeđenim kalibrisanjem svakog ploda pojedinačno.
• Zavisno od vrste i kvaliteta proizvoda određuje se opseg kalibriranja i broj kalibraža: Z= 2+1, 3+1 ili 4+1
• Kao bitni faktori za ocenu kvaliteta proizvoda pored ostalih su krupnoća ploda, koju karakteriše masa dimenzija ploda i sadržaj suve materije. Krupnoća ploda opisuje se prečnikom ploda podrazumevajući da je plod višnje loptastog oblika.
• Masa ploda izražava se u gr. i kreće se 4 do 5 gr za srednje krupne plodove i oko 6,5 gr za krupne plodove. Sitni plodovi, odnosno plodovi sa manjim masama nisu pogodni za obradu sušenjem. Jasno nam je da su masa ploda i prečnik ploda u korelaciji ali neznamo tačno a ni približno kakva je struktura posmatranog kontigenta proizvoda kako u pogledu masa i dimenzija tako ni u pogledu sadržaja suve materije koja u značajnoj meri služi kao pokazatelj kvaliteta.
• Iz ovih pregleda jasno se nameću pitanja na koja moramo imati odgovor u skladu sa osnovna četiri pravila sistema statistički kontrolisanog procesa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari