Odlomak

ISTORIJA SUDANA
Stari i srednji vek
U starom su veku u dolini gornjeg Nila, na području između prve i šeste katarakte poznatom kao Nubija, postojala tri kušitska i meroetska kraljevstva. Na njih je velik uticaj izvršila civilizacija Starog Egipta s kojom su se često sukobljavali, ali i trgovali i preuzimali njene kulturne obrasce.
U trećem ili četvrtom veku na područje Sudana proširilo se hrišćanstvo, ali sredinom 7. veka sa severa dolazi islam koji tokom sledećih 1.000 godina postaje dominanta vera. Važna kraljevstva srednjovjekovnog Sudana bila su Makurija i Senar.

 
19. vek
Godine 1820. Sudanom je zavladao susedni Egipat. Egipatska vlast, a posebno pokušaj ukidanja ropstva u drugoj polovini 19. veka koji su podržale zapadne kolonijalne sile, izazvali su veliko nezadovoljstvo Sudanaca. Tako je 1880-ih izbila pobuna pod vodstvom Muhameda ibn Abdale (Mahdija) koja je nakon početnih velikih uspeha, krunisanih osvajanjem Kartuma 1885. i uspostavom države, ipak ugušena pobedom britanske vojske 1898. Sudan je formalno bio kondominijum Velike Britanije i Egipta, a de fakto pod upravom Britanaca koji su ga podelili na napredniji arapski sever i afrički jug koji je prepušten hrišćanskim misionarima.

 
Nezavisnost i građanski ratovi
Godinu dana pre sticanja nezavisnosti 1956. na jugu je izbio građanski rat zbog nezadovoljstva tamošnjih hrišćana hegemonijom muslimana u političkom i ekonomskom životu zemlje. Mirovni sporazum je postignut 1972. posle 17 godina borbi. Rat se ponovno rasplamsao 1983. nakon ukidanja dogovorene autonomije juga i uvođenja elemenata šerijata u sudanske zakone.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese