studenti
Mesto za uspešne studente

Grafički proizvodi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod

Oblikovanje grafičkog proizvoda od strane grafičkog dizajnera ima funkciju direktne komunikacije sa kupcima, te je značaj Grafičkog dizajnerstva izuzetno velik i zato mu se i posvećuje značajna pažnja. Kvalitetan dizajn ambalaže izdvaja proizvod iz mnoštva sličnih proizvoda. Dobar kvaliteT i dobra ambalaža u znatnoj mjeri učestvuje u stvaranju brenda.
Dizajn ambalaže počinje stvaranjem grafičkog dizajna cijele palete proizvoda, kako bi se svaki od njih uklopio u liniju kojoj pripada. To je jezik koji potrošači veoma lako razumiju i uz pomoć kojeg će lakše dolaziti do proizvoda na prepunim gondolama hipermarketa.
U ovom seminarskom radu obradit ću 3 grafička proizvoda po izboru, napravila sam snimak svakog od njih, dala svoj dojam o proizvodima, klasificirala po vrsti proizvoda i materijala od čega su izrađeni, spomenula tehnologiju izrade i radne operacije, pripremu proizvoda, tehnologiju tiska i završnu doradu proizvoda.

Ambalaža je po definiciji sredstvo zaštite, marketinga, promocije i identifikacije proizvoda. Dodatni je cilj grafičkog dizajnerstva je motiviranje proizvođača i korisnika ambalaže, dizajnera i tiskara na proširivanje tehničkih i kvalitativnih granica ambalažne i grafičke industrije. Posljednjih godina sve se više ističe značaj pakovanja kao jednog bitnog faktora, ne samo kod transporta robe, već i kod prodaje proizvoda na sve zahtjevnijem potrošačkom tržištu.
Ambalaža je u osnovi omotač kojim se obavija neki proizvod, da bi se smanjila mogućnost oštećenja tokom trasporta proizvoda od mjesta proizvodnje ili isporuke do primatelja.

U ovisnosti od materijala ambalaža se dijeli na :
– ALUMINIJUMSKU
– METALNU
– PAPIRNU
– PLASTIČNU
– STAKLENU

Kartonska ambalaža – „Balea proizvod“

O proizvodu Balea

Ova marka od svog uvrštenja u asortiman 1995. godine svojim povoljnim, a kvalitetnim proizvodima osvojila je svoje stalno mjesto u kupaonicama dm-ovih kupaca. Balea nudi proizvode za pranje i njegu za sve tipove kože i kose i svaku dob, i to od glave do pete.
Da je samo najbolja kvaliteta kriterij od kojeg se ne odstupa, pokazuju i usporedni testovi nezavisnih njemački udruga za zaštitu potrošača koji odličan omjer vrhunske kvalitete i povoljne cijene Balea proizvoda već standardno nagrađuju izvrsnim ocjenama. Dodatni bonus marke Balea je to što sve artikle po potrebi možete kombinirati jedne s drugima i tako stvoriti vlastiti program njege savršeno prilagođen vašim individualnim potrebama.
Vrsta materijala ambalaže: Karton

Karton je debela vrsta papira najčešće gramature od 200 do 500 g/m2. Najvećim dijelom se koristi za izradu ambalaže (40-50%), te korica knjiga, razglednica, fascikla i sličnih proizvoda.

Osnovni materijali od kojih se izrađuje karton su: – celuloza
– drvenjača
– otpadni papir

Pomoćni su materijali su: – punila,
– keljiva (veziva)
– bojila

Punila su slabo topivi anorganski pigmenti bijele boje, a osnovna namjena im je poboljšanje tiskovnih svojstava: povećanje gramature, opaciteta, stupnja bjeline te glatkosti površine. Keljiva (ili veziva) su smole koje se dodaju masi prilikom izrade (ili u obliku premaza nakon izrade), a u svrhu smanjivanja upojnosti te povećanja homogenosti. Bojila su sintetski materijali kojima se poboljšava izgled boje kartona.

Priprema mase (ili pulpe) se sastoji od dispergiranja u vodi, mljevenja vlaknastih sirovina (ovisno o namjeni kartona), miješanja, te dodatka punila, bojila i veziva (isto tako ovisno o namjeni kartona). Nakon pripreme smjese, masa se pumpama dovodi do stroja za proizvodnju. Većina današnjih strojeva se temelji na principu Fourdrinierova stroja [3], tj. na principu beskonačnog sita za proizvodnju kontinuirane vrpce papira (ili kartona). Sama masa se u stroju iscjeđuje i dehidrira na sitima, te suši i glača na zagrijanim valjcima. Nakon toga, vrpca papira se namotava i reže na željene formate.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.