Odlomak

Korištenje marinada kao sredstva za poboljšanje okusa i omekšavanja mesa je relativno novijeg datuma. Ljudi se već nekoliko stotina godina koriste marinadama više u svrhu čuvanja hrane. Naravno, do nedavno se marinade nisu mogle kupiti gotove u supermarketu i nisu bile “fancy” kao današnje u kojima se nađe i korica limuna, koja žlica maslinovog ili sezamovog ulja, finog voćnog soka, kvalitetnog vina, svježeg začinskog bilja, meda, aceta balsamica, senfa, melase, a uglavnom se koristio rasol (slana voda).
Ali marinade nisu tu samo kako bi odresku podarile jedinstvenu aromu, već nas mogu i zaštititi od nekih za zdravlje opasnih sastojaka. Mnoga istraživanja dokazuju da reakcija između kreatina i aminokiselina u mesu, do koje dolazi zbog visoke temperature plamena s otvorenog roštilja, uzrokuje stvaranje kancerogenih sastojaka poznatijih kao heterociklički amini (HCA). Nova istraživanja pokazuju da marinade mogu onemogućiti stvaranje određenih HCA u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari