Noseći sistem
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Maturski Radovi, Skripte, Tehnologija
Objavio studenti.rs 25. januar 2018. Prijavi dokument
Korištenje marinada kao sredstva za poboljšanje okusa i omekšavanja mesa je relativno novijeg datuma. Ljudi se već nekoliko stotina godina koriste marinadama više u svrhu čuvanja hrane. Naravno, do nedavno se marinade nisu mogle kupiti gotove u supermarketu i nisu bile “fancy” kao današnje u kojima se nađe i korica limuna, koja žlica maslinovog ili sezamovog ulja, finog voćnog soka, kvalitetnog vina, svježeg začinskog bilja, meda, aceta balsamica, senfa, melase, a uglavnom se koristio rasol (slana voda).
Ali marinade nisu tu samo kako bi odresku podarile jedinstvenu aromu, već nas mogu i zaštititi od nekih za zdravlje opasnih sastojaka. Mnoga istraživanja dokazuju da reakcija između kreatina i aminokiselina u mesu, do koje dolazi zbog visoke temperature plamena s otvorenog roštilja, uzrokuje stvaranje kancerogenih sastojaka poznatijih kao heterociklički amini (HCA). Nova istraživanja pokazuju da marinade mogu onemogućiti stvaranje određenih HCA u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen.
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Objavio dragan79 25. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.