studenti
Mesto za uspešne studente

Internet tehnologije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Internet
Internet je tehnologija koja je u kratkom vremenu doživela intenzivnu primenu u poslovanju i izvršila veći uticaj na razvoj ekonomije od drugih faktora političkog, ekonomskog ili društvenog karaktera.

Internet je decentralizovana, globalna računarska mreža, sastavljena od više međusobno povezanih lokalnih, regionalnih i globalnih mreža, sa ogromnim brojem korisnika. Broj računara i korisnika Interneta se povećava svaki dan eksponencijalnom brzinom i tokom 2016. godine je dostigao cifru od 3,5 milijardi korisnika.
Istorijat Interneta
Razvoj Interneta počeo je u SAD, u doba hladnog rata sredinom dvadesetog veka, sa idejom pravljenja mreže računara koja bi obezbedila komunikaciju vojnih laboratorija, vladinih biroa i univerziteta, na kojima su se radili brojni projekti za potrebe američke vojske.
Čvorovi mreže trebalo je da budu ravnopravni (peer-to peer), kako bi u slučaju uništenja nekog dela mreže ostatak mogao neometano da funkcioniše. Na takvoj mreži postojale su redundantne (višestruke) veze i putanje između računara, tako da bi u slučaju kvara na nekom delu podaci mogli da se automatski preusmeravaju i prenose drugim putevima. Razvojem mreže rukovodila je Agencija za napredna istraživanja (Advanced Research Project Agency – ARPA) pod nadzorom Ministarstva odbrane SAD, a mreža od prva četiri povezana računara, 1969. godine, dobila je naziv ARPANET. Kako je mreža rasla, 1975. godine u potpunosti je preuzelo Ministarstvo odbrane, pretvorivši je u Defense Data Network (DDN).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.