studenti
Mesto za uspešne studente

Kršćanstvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

UVOD
Predmet istraživanja ovog seminarskog rada je kršćanstvo od njegovih samih početaka tj.nastanka u Palestini, te njegovog širenja po gradovima Rimskog Carstva. Izvori kršćanstva su pisana Božja objava (Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta) i usmena kršćanska predaja( Tradicija ). U kršćanstvu se Bogštuje životom ( klanjanje u duhu i istini ) te posebnim bogoštovnimčinima, koji se obavljaju u bogoštovnom prostoru, tijekom crkvene godine,nedjeljama i blagdanima. Nakon velikih pomorskih otkrića kršćanstvo se širi usporedno s kolonizacijom tih područja ( Sjeverna i Južna Amerika, crna Afrika, Australija,Filipini ). Danas je u svijetu 2,1 milijardi kršćana ( 33% svjetskog pučanstva ), od čega je 1.1milijarda nominalnih katolika, 300 milijuna pravoslavaca, 700 milijuna protestanata te oko 70milijuna monofizita i nestorijanaca.

 

 

 
Religija

Za većinu osoba religija je organizirani sustav vjerovanja i bogosluţja koje stavljaju Boga u središte. Za neke druge pak religija oznaĉava vjerovanje u veći broj bogova a postoje i osobe koje ne posjeduju neku tradicionalnu vjeru ili religiju već prakticiraju neku vrst vjerovanja na svoj osobni naĉin, nevezano od organiziranih religija. Ipak većina zemaljskog stanovništva vjeruje da je nekakva vrhunaravna sila utjecala na stvaranje svijeta i da ima bar donekle utjecaj i na zivot pojedinaca. U današnje vrijeme religija je sistematizirana na primitivne religije:animizam i supernaturalizam te svjetske religije.
Organizacije koje se javljaju unutar religije su: crkva, sekte, denominacija i kult.
Glavne svjetske religije:
•judaizam                                                                                                                          •kršćanstvo                                                                                                                     •islam                                                                                                                         •hinduizam                                                                                                                             •bahai                                                                                                                        •budizam
Većina ĉovjeĉanstva pripada monoteistiĉkoj ( jednoboznom ) vjerskom shvaćanju, u kojem su se formirale zakozvane velike religije.
Gotovo 33 % svjetskog stanovništva pripada budizmu
33 % kršćanstvu
više od 17 % islamu,
te 10 % hinduizmu.
Veoma mali postotak ( upravo u jednostavnim kulturnim krugovima) pripada
politeistiĉkom shvatanju svijeta, gdje su još uvijek prisutni pogonski obredi,
animizam i totenizam.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.