studenti
Mesto za uspešne studente

Kalkulacije u trgovini

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Uvod

Svaka kompanija zna svoju ulogu na tržištu, prema svojoj specijalizaciji i s obzirom na vrstu proizvoda kojim opskrbljuje tržište, bilo da se radi o domaćem tržištu ili o onom izvan granica vlastite države.  Isti taj proizvođač isto tako želi ostvariti određenu dobit, ne bi li zadovoljio životne potrebe, kako svoje tako i svojih zaposlenika. Budući da se u poslovanju vrte razne računice, novac, prihodi, rashodi, dobitci ili pak gubitci, svaka kompanija teži ostvarivanju što većih prihoda, a samim tim i dobitka kako bi uspješno poslovala i mogla egzistirati na tržištu.
Jedna od bitnih stvari u poslovanju kompanije su kalkulacije koje direkno utiču na prihode i rashode. Njihov smisao je u tome da pravilno odrede nivoe cijena i troškova kako bi kompanija na što uspješniji način obavljala svoju ulogu na tržištu. U nastavku teksta biće objašnjen sam pojam kalkulacije, metode izrade kao i važniji pojavni oblici kalkulacija.

 

Pojam kalkulacija

Kalkulacija je računski postupak određivanja cijene nekog proizvoda ili usluge. Kalkulacija u poduzetništvu predstavlja uslov za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka. Postoji više vrsta cijena koje se korsite u trgovinskim preduzećima, a to su:

 1. fakturna cijena dobavljača koja predstavlja neto prodajnu cijenu dobavljača ( proizvođač, veletrgovina…) koja je iskazana u fakturi
 2. nabavna cijena koja podrazumijeva fakturnu cijenu uvećanu za iznos troškova nabavke ( prevoz, osiguranje… )
 3. uvozna nabavna cijena je fakturna cijena inozemnog isporučitelja uvećana za sve zavisne troškove nabave i uvoza
 4. prodajna cijena bez poreza predstavlja nabavnu cijenu uvećanu za maržu trgovinskog preduzeća
 5. prodajna cijena s porezom je cijena koju plaća kupac i koja predstavlja nabavnu cijenu uvećanu za maržu i porez
 6. izvozna cijena je cijena koja se fakturiše inozemnom kupcu, a predstavlja fakturnu cijenu proizvođača uvećanu za visinu marže izvoznika
Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

2 Komentara

 1. postovani
  vasi diplomski i maturski radovi su super.
  hvala

 2. Imate veliki izbor radova, vrlo kvalitetnih, koje mogu pomoci svima koji žele učiti. Pozdrav

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.