studenti
Mesto za uspešne studente

Agenti u slobodnoj plovidbi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Svako tržište, pa tako i pomorsko, podrazumijeva prisustvo agenata koji imaju ulogu posrednika u sklapanju trgovačkog posla. Tačnije, njihova uloga se prvenstveno svodi na to da, kao profesionalci u svojoj branši, za određenu proviziju pruže svu potrebnu pomoć ugovornim stranama (privatnim ili pravnim licima) kod zaključivanja ugovora o trgovačkom poslu.
U ovom radu bavićemo se agentima koji djeluju na tržištu brodskog prostora u slobodnoj plovidbi. Ovo je tržište samo jedan od segmenata pomorskog tržišta, ali njegov najveći i naj¬va¬žniji dio (pored tržišta brodskog prostora za prevoz putnika ili tereta, pomorsko tržište obuhvata i tržište samih brodova: novogradnji, polovnih brodova i brodova za rezanje).
Za razliku od linijskog brodarstva, u kome teret traži brod i u kome je konkurencija ograni¬čena, u brodarstvu slobodne plovidbe koja se bavi prevozom rasutih tereta, brod traži teret preko agenata, i ti brodovi često plove po cijelom svijetu. Tržište je ovdje potpuno otvo¬reno, cijena prevoza se dogovara za svako putovanje odvojeno, a na nju uglavnom ne utiču brodari koji prevoze teret nego stanje ponude i tražnje na tržištu. Brodovi u slobodnoj plovidbi tako se na osnovu odgovarajućeg brodarskog ugovora o prevozu robe morem najčešće u cjelini nakrcaju u jednoj luci, i to uglavnom jednom vrstom tereta, koja se onda iskrca, opet uglavnom u jednoj luci.
Pošto se uloga agenata u slobodnoj plovidbi tijesno vezuje za zaključivanje ugovora o prevozu tereta morem, u radu ćemo obraditi i dvije najvažnije podvrste ovih ugovora: brodarski ugovor na putovanje (Voyage Charter) i brodarski ugovor o zakupu broda na određeno vrijeme (Time Charter).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.