Odlomak

Sama riječ bar je američkog porijekla i izvedena je od riječi barijera, što bukvalno prevedeno znači ograda-pregrada.
Bar se kao specifična ugostiteljska radnja prvi put javio u sjevernj Americi. U Evropi se najprije javlja u Velikoj Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama. U vrijeme kada su Evropljani naseljavali Sjevernu Ameriku počeli su da otvaraju taverne (vrsta ugostiteljske radnje) i krčme. Taverne su po svojoj namjeni najsličnije gostionicama.
Gosti se uslužuju i za barskim pultom i za stolovima. Za stolovima goste uslužuju konobari, a za barskim pultom barmen. Nekada su na zahtjev gostiju barmen miješali pica (pripremali koktele), a kasnije su sami počeli da preporučuju gostima određene mješavine pica. Barmen su u početku pripremali miješana pićaprema svom ukusu i kao takva preporučivali ih gostima. U prvoj polovini XVI vijeka zabilježene sun eke vrste miješanih pica.
U početku su se, uglanom, pila čista pica. Prve mješavine pica koje su zapisane pripadaju ,,ameriken-drinks-pićima”: ,,Jupler”, ,,Toddy” i druga. Njihov broj se povećavao iz godine u godinu. Za pojavu flipova i koktelanajveći doprinos su dali Džeri Tomas, koji je još 1863. godine izdao prvi priručnik miješanja pica za barmen pod nazivom ,,Bartenders guide”, a posle pet godina 1868. godine, Heri Džonson izdaje svoju prvu knjigu pod nazivom Miksologija, koja se smatra “Miksologijom” svih vremena.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari