studenti
Mesto za uspešne studente

Efekat sagorevanja na poslu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U savremenim uslovima poslovanja profesionalni stres, a naročito burn-out sindrom ili sindrom sagorevanja na poslu, predstavljaju društvene i profesionalne probleme koji dugoročno gledano utiču na psiho-fizičko zdravlje zaposlenog, na rezultate njegovog rada i motivaciju, i na život uopšte.

Sindrom sagorevanja je „odgovor“ organizma na hroničan stres na radnom mestu, i označava proces koji nastaje u profesionalnom odnosu i radu sa klijentima i kolegama.
Opisuje se kao niz telesnih i mentalnih simptoma iscrpljenosti, odnosno kao odloženi odgovor na hronične emocionalne i interpersonalne stresne događaje na radnom mestu. Takođe, odnosi se na specifičan tip napetosti koji odražava verovanje da su resursi koje osoba poseduje da bi se suočila sa stresnim situacijama nedovoljni ili nepostojeći, što dovodi do osećaja bespomoćnosti, umora, iscrpljenosti i kognitivnog gubitka.
Sam termin „burn-out“ potiče iz anglosaksonskog govornog područja i u bukvalnom smislu znači izgoreti, utihnuti. U Japanu se za ovaj sindrom koristi reč „kaloshi“ koja doslovno znači smrt od umora na poslu. Tokom 60-ih godina „burn-out“ koncept je označavao pogoršavajuće efekte hronične zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i konsekventne promene koje bi se odražavale na ličnost.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.