studenti
Mesto za uspešne studente

Jerusalim kao turisticka destinacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod

Jerusalim je glavni grad Izraela i drevni grad na Bliskom istoku u istorijskoj regiji Palestini, biblijski Svetoj zemlji, zemlji Izrailja. Palestinska Narodna Samouprava smatra istočni Jerusalim svojim glavnim gradom, iako Izrael to ne priznaje.Grad je pod defakto vlašću i administracijom Izraela. Rešenje o trajnom političkom statusu Jerusalima je jedna od glavnih tema u rešavanju Bliskoistočnog konflikta.
Jerusalim se nalazi među brdima Judeje, na 770 m nadmorske visine, između Sredozemnog i Mrtvog mora. U Jerusalimu je sedište izraelskog predsednika i izraelskog parlamenta (kneseta). Grad ima izuzetan značaj za tri velike religije: Judaizam, Hrišćanstvo i Islam. Prema proceni iz 2007.u gradu je živelo 746.300 stanovnika.
Istorija grada seže unazad do četvrtog milenijuma pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih gradova u svetu. Jerusalim je najsvetiji grad Judaizma i duhovni centar Jevrejskog naroda još od desetog veka pre nove ere. Takođe sadrži određeni broj istorijskih lokacija značajnih za hrišćanstvo, a muslimani ga priznaju za treći najsvetiji grad Islama. Iako ima površinu od svega 0,9 km². Stari grad je dom istorijskim mestima od velike važnosti za tri najveće svetske monoteističke religije (između ostalih Džamija al Aksa, Zapadni zid ( Zid plača), i Crkva svetog Groba). Stari grad, mesto svetskog nasleđa, je tradicionalno podeljen na četiri dela: Jermensku, Hrišćansku, Jevrejsku i Muslimansku četvrt. Stari grad je nominovan za uvrštavanje na listu Mesta svetskog nasleđa koja su u opasnosti od uništenja. Na ovu listu ga je nominovala država Jordan 1982.godine. U toku svoje istorije grad je bio uništen dva puta, pod opsadom 23 puta, napadnut 52 puta, a 44 puta je bio zauziman.
Status grada je pod velikim nesuglasicama. Od primirja 1949. godine između Izraela i Jordana Zelena Linija preseca grad. Nakon pobede u Šestodnevnom ratu 1967.godine Izrael kontroliše celi grad te ga zvanično prisvaja. Po Izraelskom Jerusalimskom zakonu, Jerusalim je glavni grad države Izrael i centar je Jerusalimskog okruga.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.