studenti
Mesto za uspešne studente

Mikena

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikenska umetnost se razvijala na jugoistočnoj obali Grčke, istovremeno sa Kritskom kulturom novih palata. Centar Mikenske civilizacije bio je u gradu Mikeni na severnom Peloponezu, odakle su Mikenci počeli kolonizaciju grčkih ostrva i unutrašnjosti, delova maloazijske Sicilije. Posl uništenja Knososa i minojske civilizacije, Mikena je postala najveća trgovačka i vojna sila na Egejskom moru. Zbog izuzetne važnosti ove kulture, period grčke istorije između 1600. i 1100. godine p. n. e. naziva se Mikenskom.

Mikenjani su dobili ime po utvrđenom naselju Mikeni na peloponeskom delu kopnene Grčke. Njihove citadele- s ogromnim zidinama i masivnim utvrđenjima, građenjem u odbrambene svrhe- svedoče o kulturi koja se zasnivala na odbrani premda sama nije izrazito ratnička. Uz to, raskošni predmeti u mikenskim grobovima i obilježja ukrasa u svojim palatama pokazuju da je ta grupa bila otvorena uticajima u Sredozemlju. Mikenskoj umetnosti doprineli su minojski, egipatski i mesopotamski elementi. Mikenska civilizacija (oko 1600-1100 god. p.n.e.) je kultura bronzanog doba koja je dobila naziv po arheološkom lokalitetu Mikeni. Za njeno otkriće zaslužan je nemački arheolog amater Hajnrih Šliman. Nalazi se 90 km jugozapadno od Atine, na severoistočnom delu Peloponeza. U drugom milenijumu p.n.e. Mikena je bila jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije, vojno utvrđenje koje je dominiralo velikim delom južne Grčke. Period grčke istorije od 1600-1100. p.n.e. naziva se mikenskim periodom.

1. Mikena

Između 1400.-1200. godine p.n.e. mikenska kultura je dostigla svoj najveći zenit, što je konstantovano na osnovu broja moćnih monarhija, čija su sedišta bila smeštena u utvrđenim rezidencijama. U to vreme mikenska elita investirala je svoje bogatstvo u izgradnju palata i fortifikacija širom cele kopnene Grčke, u mesta kao Mikene, Tirinta i Mideje i mnoge druge. Mikenski gradovi su održavali veze sa istočnoegejskim i bliskoistočnim civilizacijima. U početku su za radile posredstvom minojskog Krita, da bi posle određenog vremena, nakon što su ga pokorile krajem 15. veka p.n.e. to radili samostalno.
Posle 1300. p. n. E . nastaje intenzivna graditeljska aktivnost u Mikeni i njenim kolonijama. Oko svojih gradova i palata podižu snažne odbrambene bedeme od velikih, grubo tesanih kamenih blokova zidanih bez maltera. Ovi bedemi su svojom impozantnom debljinom (od 7-17 metara) zadivili stare Grke da su ih u nazvali kiklopskim. Verovali su da ih ih podigli jednooki divovi Kiklopi.
2. Arhitektura

Posle 1300. p. n. e. nastaje intenzivna graditeljska aktivnost u Mikeni i njenim kolonijama. Oni su oko svojih gradova i palata podizali snažne odbrambene bedeme od velikih, grubo tesanih kamenih blokova zidanih bez maltera. Ovi bedemi su svojom impozantnom debljinom (od 7 do neverovatnih 17 m) do te mere impresionirali stare Grke da su ih u kasnijim vremenima nazvali kiklopskim. Verovali su da su ih podigli jednooki divovi Kiklopi. Najpoznatiji ostatak takvih bedema je Lavlja kapija.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.