studenti
Mesto za uspešne studente

Organizacija rada u hotelu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Da bi se objasnio pojam menadžmenta potrebno je upoznati pojmove kao što su upravljanje, rukovođenje i izvršenje, kako bi se lakše smestio menadžment u jedinstveni proces upravljanja.
Upravljanje se bazira na pravu vlasništva nad materijalnim faktorima proizvodnje. Onaj ko je vlasnik materijalnih faktora proizvodnje , taj je ujedno i nosilac funkcije upravljanja . Za razliku od upravljanja definisanje menadžmenta u širem društveno – ekonomskom kontekstu polazi od upravljanja i traži vezu između upravljanja i menadžmenta , te rukovođenje tretira kao izvršnu aktivnost upravljanja.
Osnova je, odn. izvor menadžmenta tehnička podela rada , dok upravljanje ima svoju osnovu u vlasništvu. Dakle , dok je funkcija upravljanja funkcija kapitala , funkcija menadžmenta polazi iz položaja u procesu rada , jer je tehnička podela rada podela u procesu rada , prema kojoj najviše zaposlenih obavlja izvršne poslove dok manji broj osoblja obavlja poslove planiranja , organizovanja , vođenja , kontrole , dakle – važeće poslove.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.