Odlomak

 

Gastronomija (od grčke riječi gastri- koja znači stomak i –nomos, znanje ili zakon) obuhvata sve ono što se odnosi na kuvanje, kuvarsku vještinu i s tim u vezi, u širem smislu obuhvata gurmanluk, sladokustvo, a u najširem smislu vezu kulture i hrane, odnosno umjetnost ishrane, kulinarsku umjetnost. Gastronomija spada u interdisciplinarne oblasti, budući da je pripremanje, ukrašavanje, izlaganje i postavljanje hrane, često praćeno muzikom, plesom, likovnom umjetnošću ali takođe ima dodirnih tačaka sa hemijom, biologijom, fizikom, matematikom, agronomijom, antropologijom, istorijom, filozofijom, psihologijom, sociologijom.
Razvoj gastronomije kroz istoriju može se posmatrati kroz tri glavna istorijska talasa. Prvi talas koji je trajao od početka XV do prvih godina XIX vijeka; hrana je u tom periodu u velikoj mjeri donošena iz Azije i novog svijeta (Sjeverna i Južna Amerika) kako bi se njom trgovalo u Evropi. Drugi talas je trajao od XVII do XX vijeka, kada dolazi do velikih kretanja ljudi iz Evrope u Ameriku.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 24 stranica
  • Gastronomija prof.Sava Janićijević
  • Školska godina: prof.Sava Janićijević
  • Seminarski radovi, Skripte, Turizam/Ugostiteljstvo
  • Crna Gora,  Kotor,  UNIVERZITET CRNE GORE - Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari