Odlomak

Ovaj rad će se koncentrisati na organizaciju koja primenjuje upravljanje znanjem, odnosno gde postoje radnici znanja i deljenje znanja, a poseban aspekt će biti korišćenje informacionih tehlologija. Osnovno polje proučavanja biće Hrvatska, s obzirom da je osnova rada analiza rezultata tri autorke koje su proučavale stanje stavri u Hrvatskoj.
Stvaranje organizacije koja poseduje znanje, deli ga, koja je fleksibilna i koja poseduje radnike znanja, preduslov je da se organizacija smatra konkurentnom i da uspe na tržištu, gde se ne sme, u današnje doba hiperkonkurencije, zaostajati, budući da to znači propast. U tom smislu nam IT koristi u ogromnoj meri.
Teoretski se rad zasniva na šest imaginarnih šešira za razmišljanje. Ovi šeširi su sledeći:
a) Crni šešir nam služi za kritično stavovište, odnosno u njega stavljamo sve kritike ponuđenog koncepta. Crni šešir nas poziva na oprez. On nas čuva od nepromišljenih odluka koje bi mogle biti štetne. Crni šešir nas upozorava na rizik i na moguće nedostatke naših odluka. Kada stavimo crni šešir, razmišljamo o rizicima i mogućim negativnim posledicama ideje.
b) Žuti nam služi za optimizam, u u njega stavljamo sve pozitivne stavove, sve pozitivne koncepte, kao i ideje sistema i stavova, Žuto podseća na. Pod žutim šeširom nastojimo pronaći sve ono što je pozitivno. To možemo učiniti postavljajući neka od sledećih pitanja: “Šta su prednosti ove ideje?”, “Ko će imati koristi od ove ideje?”, “Kako će se korisni efekti dogoditi?“
c) Zeleni šešir nam služi za obilje kreativnih ideja. Zeleno podseća na vegetaciju koja upućuje na rast, energiju i život. Zeleni šešir je kreativni šešir. On je namenjen planiranju i stvaranju novih ideja. Pod zelenim šeširom možemo predlagati promene i alternative predloženim idejama. On nam omogućuje raspravu o različitim mogućnostima. Kada koristimo zeleni šešir, postavljamo pitanje: „Može li se ovo napraviti na još neki način?“
d) Beli šešir sagledava objektivne činjenice i od njega uvek počinjemo. Bela boja podseća na papir. Beli šešir zanimaju informacije. Kada stavimo beli šešir tada postavljamo neka od sledećih pitanja: “Šta znamo?”, “Koje informacije su nam potrebne?”, “Koja pitanja je potrebno da postavimo u vezi sa ovom idejom?”, Beli šešir se koristi kako bismo usmerili pažnju na informacije koje imamo ili koje nam nedostaju.
e) Crveni šešir nam služi da u njega stavljamo osećaja, stavove, mišljenja i verovanja. Crveni šešir upućuje na vatru i toplinu. Crveni šešir ima veze sa osećajima i intuicijom. Vi možda ne znate razlog zašto vam se nešto sviđa ili ne sviđa. Kada je crveni šešir u upotrebi, imate priliku da iskažete svoje osećaje iintuiciju bez bilo kakvog objašnjavanja. Vaši osećaji postoje i crveni šešir vam daje dozvolu da ih iskažete.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese