Odlomak

UVOD
Svetlost u akvarijumu, ima tri značajne funkcije: stimuliše rast i razvijanje biljaka, ističe boju dna i stimuliše rast algi. Izvore svetlosti možemo definisati kao energiju koja je osnovni pokretač života na planeti i samim tim se sve to odražava na floru i faunu u akvarijumu, jer je akvarijum u suštini deo prirode koji pokušavamo da održimo i shodno tome simuliramo uslove u prirodi . Osvetljenje je jedna od najbitnijih stvari za pravilan rast i razvoj našeg biljnog i životinjskog sveta u akvarijumu
Uloga svetla, intenzitet i trajanje, veoma su važni u akvaristici, ne samo radi dekorativnog efekta, već i zbog regulisanja funkcija u akvarijumskoj zajednici. U nedostatku svetla remeti se životni ciklus akvarijumskih biljaka. Zbog toga manje odaju kiseonik, sto ugrožava i život riba. Pri dužem nedostatku svetla biljke počinju da odumiru, zbog organskih raspadanja dolazi do stvaranja štetnih gasova. Voda u akvarijumu “cveta”, a to znači da su se nekontrolisano namnožili razni mikroorganizmi. Zidove akvarijuma prekrivaju mrke alge.

Tačno određeni intenzitet i trajanje svetlost bitno utiču na razvoj riba i biljaka. Tako na primer pri jačem vešto ukomponovanom svetlu odozdo buja površinsko bilje. Ono je važno kao hrana zlatnim ribicama. Pri takvom svetlu dobro napreduje i mekolisno i većina drugog dekorativnog bilja, a ribe, posebno one koje se drže gornjih slojeva vode dobijaju prekrasne boje. Ribe iz porodice Characinidae dobijaju intenzivnije boje u akvariijumu sa prigušenim svetlom i u vodi zatamnjenoj tresetom. Biljke iz porodice Cryptocoryne kamenih Echinodorusa i Nafare upravo u takvoj sredini dosežu punu dekorativnost. Biljkama više odgovara svetlost običnih sijalica, nego fluorescentih cevi. One imaju isti učinak kada je u pitanju mrest većine ribica kao prvi zraci jutarnjeg sunca na mrestilišni akvarijum.

 

 

Postavljanje uredjaja za osvetljavanje

Jedna od veoma bitnih stvari pri konstrukcji akvarijuma je i pravilno postavljanje uredjaja za osvetljavanje. Svetlostno telo postavljeno u visokom reflektoru zrači skoro paralelne zrake. Ako je reflektor isuviše mali lampa će osvetljavati samo deo akvarijuma odmah ispod nje. Sa dobrim reflektorom svi delovi akvarijuma biće podjednako dobro osvetljeni.
Uredjaj se postavlja na razlicite načine u zavisnosti od tipa akvarijuma sto je jedna od bitnih stvari koja je usko povezana sa osvetljenjem.Iznad akvarijuma može da bude podešena adekvatna hauba u koju će biti smešten izvor svetla ili akvarijum može biti otvorenog tipa, pa će rasveta biti postavljena da stoji iznad akvarijuma, postavljena na zid ili plafon.Ukoliko se iz tehničkih razloga ne moze da postaviti adekvatna rasvetu, postavljaju se sijalice sa oznakom HQ (High Output) ili VHO (Very High Output).Na odabir adekvatnog osvetljenja u akvarijumu  njegovo postavljanje utiče i tip uredjenja odnosno fauna I flora koja će biti zasađena.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari

Click to access the login or register cheese