Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Veterina
Objavio studenti.rs 30. maj 2019. Prijavi dokument
Pojam “sigurna hrana” sve je češći u svakodnevici, a podrazumeva prikladnost hrane za ishranu ljudi u skladu sa njenom namenom. S obzirom na tu definiciju, sigurnu hranu moguće je proizvesti uz osiguranje adekvatnih higijenskih mera u proizvodnom pogonu, uz nadzor proizvodnog procesa te pravovremene reakcije pri pojavi poteškoća. Stoga su u poslednjih nekoliko godina napravljeni i usvojeni brojni zakonski propisi u cilju usklađivanja sa onima koji su na snazi iu zemljama Evropske unije, a čijim bi se sprovođenjem trebala osigurati proizvodnja zdravstveno ispravne i bezbedne hrane. Pritom se vrlo često nailazi na obavezu uspostave i implementacije sistema zasnovanog na principima HACCP-a od strane svih subjekata u poslovanju s hranom, osim na nivou primarne proizvodnje koja u ovom slučaju obuhvata i proizvodnju sirovog mleka.
U toku procesa proizvodnje, prerade, skladištenja, transporta, prometa i čuvanja namirnice se mogu kontaminirati različitim materijama iz životne sredine iz oprema, uređaja (mašina) iz posuđa i pribora i drugih predmeta opšte upotrebe, kao i preko ruku zaposlenog osoblja tokom manipulacije sa namirnicama. Isto tako na bezbednost hrane mogu uticati i drugi faktori kao što su upotreba nedozvoljenih aditiva, rezidua sredstava za pranje i dezinfekciju pogona, kao i bolesni radnici ili pak pojava zdravog kliconoštva.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio andjadja 08. april 2023.
Objavio mivanica84 03. avgust 2022.
Objavio studenti.rs 05. maj 2021.
Komentari
You must be logged in to post a comment.