Odlomak

Pojam “sigurna hrana” sve je češći u svakodnevici, a podrazumeva prikladnost hrane za ishranu ljudi u skladu sa njenom namenom. S obzirom na tu definiciju, sigurnu hranu moguće je proizvesti uz osiguranje adekvatnih higijenskih mera u proizvodnom pogonu, uz nadzor proizvodnog procesa te pravovremene reakcije pri pojavi poteškoća. Stoga su u poslednjih nekoliko godina napravljeni i usvojeni brojni zakonski propisi u cilju usklađivanja sa onima koji su na snazi iu zemljama Evropske unije, a čijim bi se sprovođenjem trebala osigurati proizvodnja zdravstveno ispravne i bezbedne hrane. Pritom se vrlo često nailazi na obavezu uspostave i implementacije sistema zasnovanog na principima HACCP-a od strane svih subjekata u poslovanju s hranom, osim na nivou primarne proizvodnje koja u ovom slučaju obuhvata i proizvodnju sirovog mleka.
U toku procesa proizvodnje, prerade, skladištenja, transporta, prometa i čuvanja namirnice se mogu kontaminirati različitim materijama iz životne sredine iz oprema, uređaja (mašina) iz posuđa i pribora i drugih predmeta opšte upotrebe, kao i preko ruku zaposlenog osoblja tokom manipulacije sa namirnicama. Isto tako na bezbednost hrane mogu uticati i drugi faktori kao što su upotreba nedozvoljenih aditiva, rezidua sredstava za pranje i dezinfekciju pogona, kao i bolesni radnici ili pak pojava zdravog kliconoštva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Animalni proizvodi -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Veterina
  • Srbija,  Šabac,  Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Šabcu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari