studenti
Mesto za uspešne studente

Parazitske bolesti kože

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Iksodni krpelji iz roda Rhipicephalus (tj.smeđi pseci krpelj), Dermacentor (tj. američki pseci krpelj , Rocki Mountain drveni krpelj , Pacifik ili Zapadna obala krpelj), Ixodid (rameni krpelj Severne Amerike, jelenski krpelj , britanski pseci krplje [Evropa]),
Ambliomma (tj.crnonogi krpelj) i Haemophisalis(to jest, žuti pseći krpelj [Africa and AsiaD. Ikodid krpelji se cesce pronalazi na psima nego na mačkama.
Simptomi infekcije krpeljima ne uključuju nijedan (asimptomatičan), zapaljen čvor na mestu vezivanja, znaci bolesti koja se prenosi od krpelja (npr. ehrlichiosis, RockiPlaninska pikova groznica, Lajmova bolest), i paraliza. Najčešće se nalaze na ušima, ali mogu biti bilo gde na telu.

Dijagnoza

Nalazenje krpelja na telu.

Tretmani i prognoza

Ako je infekcija blaga krpelja treba pazljivo ukoloniti rucno pincetom ili makazama za zaobljenim vrhovima. Krpelja ne treba okretati jer ce deo sa ustima ostati u kozi. Ne treba spaljivati, stiskati ili ubijati krpelja dok je na kozi jer je tecnost mozda zarazna.

Kod ozbiljnijih infekcija treba aplikovati insekticid koji je namenjem u borbi protiv kreplja. Amitrazcontaining ogrlice, fipronil i permethrins se cine najefikasnijim.

Istovremeno ako je prisutna neka od boles treba je tretirati.

Periodicno treba tretirati I prostorije sa odgovarajucim sredstvom.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.