studenti
Mesto za uspešne studente

Sunčanica i toplotni udar kod životinja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sunčanica i toplotni udar su oboljenja mozga i produžene kičmene moždine izazvane prejakim zagrijavanjem preko ljeta. Zagrijavanje pomenutih organa dovodi do poremećaja nervnih centara za disanje i krvotoka u mozgu. Sunčanicu izazivaju sunčevi zraci koji neposredno djeluju na lobanju, a tolplotni udar dolazi za vrijeme sparine i omorine prilikom napornog kretanja, za vrijeme transporta, kao i tjeranja životinja u stajama i štalama.
Sunčanica (lat. Insolatio) je termoregulacijski poremećaj koji nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi – odnosno uticaju sunčeve toplote. To je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Do nje može brzo da dođe, naročito ako je životinja aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica, koja se dešava nekoliko sati poslije boravka na vrućini.
Koristeći krv kao rashladnu tekućinu, tijelo prvenstveno štiti najvažnije organe – kao što je mozak. Tijelo će pokušati rashladiti mozak, na način da se što više hladne krvi uputi u glavu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.