Odlomak

1. Uvod

1.1. Geografski položaj istražnog terena

Područije istraživanja se nalazi u Zapadnoj Srbiji na desnoj obali Drine, u opštini Mali Zvornik. Opština Mali Zvornik se nalazi na oko 160 km od Beograda, odnosno 20 km od Loznice i 90 km od Šapca kao regionalnih centara ( vidi sliku 1).
Uže područije istraživanja terena nalazi se u zoni Crpne stanice i Kopanog bunara (KB) koji se koriste za vodosnabdevanje stanovništva i industrije Malog Zvornika, a koji su priključeni na centralni gradski vodovod. Samo naselje Mali Zvornik predstavlja administrativni i kulturni centar Opštine. Grad po popisu od 2012. godine ima oko 4950 stanovnika i ima slabo razvijenu industriju.
Prilikom sagledavanja hidroloških karakteristika terena u cilju rešavanja problema vodosnabdevanja, mora se analizirati znatno šire područije od onog na koje se problem direktno odnosi.
Šira okolina područija istraživanja je, inače, ispresecana gustom saobraćajnom mržom u kojoj najznačajniju ulogu ima magistralni put Loznica – Mali Zvornik – LJubovija koji ovo područije povezuje sa ostalim delovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Takođe treba istaći i značajnu ulogu železničke pruge Šabac – Mali Zvornik, preko koje se odvija značajniji transport robe. Uz ove dve najvažnije saobraćajnice, veliki značaj u prohodnosti terena ima i gusta mreža lokalnih puteva.
1.2. Značaj vode

Voda je bila i ostala neophodna čoveku za održavanje života, zdravlja i materijalnog bogastva. Voda čini 60-70% telesne težine. Celokupna voda u organizmu se nalazi u dva oblika kao ćelijska ili intracelularna koja čini 50% telesne mase i ekstracelularna koja čini 20 % telesne mase.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari

Click to access the login or register cheese