studenti
Mesto za uspešne studente

Biometrijska identifikacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Suvremeni svijet doživio je zadivljujuće promjene u načinu na koji se izvršavaju svakodnevne obaveze. Između ostalog, pojava suvremenih oblika kriminala, razvoj e-trgovine i zloupotreba identiteta uticali su na sve veću potrebu za uvođenjem pouzdanih biometrijskih sistema za utvrđivanje identiteta. Biometrijski sistemi automatski identificiraju ili provjeravaju identitet pojedinca na osnovu biometrijskih karakteristika. Korištenje biometrijskih sistema zajedno sa upotrebom Infrastrukture javnih ključeva, postiže se najveći mogući stupanj pouzdanosti prilikom provjere i utvrđivanja identiteta.

Biometrija je disciplina koja razvojem znanosti, a prije svega digitalno-informacijske tehnologije, dobiva sve značajnije mjesto u različitim područjima društvenog života, ljudskog rada i interesa. Tako se dostignuća biometrije vrlo često koriste u područjima medicinske dijagnostike, privatne zaštite, nadzora kretanja na određenim javnim prostorima (autentifikacija), identifikacije osoba za ne kriminalističke potrebe, poput nadzora izbora, dokazivanja očinstva i dr.

Biometrija se koristi od davnih vremena i razvijala se sukladno razvoju ljudskog znanja, odnosno tehnologije i znanosti, čiji vrtoglavi razvoj u zadnjim desetljećima otvara neslućene mogućnosti njihovog apliciranja u područjima identifikacije. Klasične metode identifikacije u novom okruženju dobivaju novu, dodatnu kvalitetu, a ustanovljuju se i potpuno nove metode.

U novije vrijeme biometrija je doživjela punu afirmaciju i procvat, a razlog tome leži ponajviše u vrtoglavom razvoju tehnologije koja klasičnim biometrijskim metodama daje novu dimenziju, a posebno, razvoju računalne industrije (hardverskih, tehničkih mogućnosti, ali i softverskih alata) čime se mogućnosti primjene otvaraju do neslućenih granica, koje su u bliskoj prošlosti bile nezamislive. Prisjetimo se samo činjenice, da je prije desetak godina rijetko tko imao mobilni telefon, a danas, gotovo da ne postoji netko tko ga nema.

Identitet predstavlja ukupnost nepromjenjivih obilježja koja čine određenu osobu ili predmet, a prema kojima se ona/ono može razlikovati od svih drugih. Taj skup obilježja, odnosno individualnih karakteristika predstavlja individualnost.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.