studenti
Mesto za uspešne studente

Slobodno vrijeme djece i mladih i njegov značaj u odgoju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Slobodno vrijeme je vrijeme u kojem je pojedinac oslobođen poslova, obaveza i dužnosti prema obitelji, školi, poduzeću ili široj zajednici; vrijeme koje se može oblikovati i ispuniti aktivnostima prema osobnim željama i zanimanjima, radi zadovoljenja vlastitih sklonosti i razvijanja sposobnosti.
Slobodno vrijeme je vrijeme aktivnosti koje pojedinac usmjerava sam. Karakteriše ga: dobrovoljnost učešća, rekreativnost i interesantnost zanimanja. Postoje različiti oblici aktivnosti: masovni (ekskurzije, posjete izložbama, koncertima, muzičkim večerima, itd.), grupni (rad u sekcijama i grupama) i individualni (čitanje, pisanje, slikanje itd.).
Slobodno vrijeme je karakteristika savremenog društva, fenomen visoko razvijenog društva. Moderniziranjem proizvodnje, uvođenjem tehnike i automatizacije povećava se produktivnost rada, sve se više skraćuje radno, a povećava slobodno vrijeme. Bez obzira što se slobodno vrijeme vezuje za industrijsku civilizaciju i naše vrijeme, ono ima puno dužu historiju. O njemu je imao izrađen stav još i Aristotel. Za njega je pravi život, život u slobodnom vremenu, a to vrijeme su imali samo slobodni. U slobodnom vremenu oni su se bavili raspravljanjem, filozofiranjem, prisustvovali su komedijama i tragedijama, uživali u umjetnosti, bavili se sportom, sudjelovali u manifestacijama i takmičenjima. Građani drevnog Rima provodili su slobodno vrijeme u forumima, amfiteatrima, stadionima, cirkusima, bibliotekama itd.
Značaj slobodnog vremena je jako veliki. Utječe na koncepciju, organizaciju i ostvarivanje savremenog odgoja i obrazovanja. U njemu pojedinci žive u skladu sa individualnim potrebama i osobinama, mogu dalje razvijati te svoje osobine i sposobnosti. Važno je sredstvo odmora, razonode, skretanja pažnje od svakodnevnih briga i opterećenja, važan faktor oslobađanja savremenog industrijskog čovjeka.
Slobodno vrijeme je zbog mogućnosti vlastitog izbora jaka motivaciona snaga zbog čega se često postižu veći efekti u određenim aktivnostima nego na nastavi ili na radnom mjestu. Značajan je faktor socijalizacije i predodgoja djece i mladih. Preventivna funkcija korisnog, i pravilnog kulturnog i cjelishodnog trošenja slobodnog vremena ogleda se naročito u predupređenju različitih vidova asocijalnih ponašanja.
1.Slobodno vrijeme djece i mladih i njegov značaj u odgoju

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.