studenti
Mesto za uspešne studente

Glavne faze istrage nesreća na radu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Međunarodna organizacija rada (MOR) je 2014.godine procijenila da nesreće na radu i profesionalne bolesti uzrokuju preko 2,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje, od čega 350.000 rezultira iz nesreća na radu, a približno 2 miliona iz profesionalnih oboljenja.
Osim smrtnih slučajeva, procjenjuje se da je 2010.godine došlo do više od 313 miliona nefatalnih nesreća na radu (koje su uzrokovale najmanje četiri dana odsustva s posla). Iako zaprepašćujuće, ove cifre ne opisuju bol i patnju globalne radne snage i njihovih porodica ili globalne ekonomske gubitke za preduzeća i društva.

Ne treba zaboraviti da se nesreće na radu i profesionalne bolesti mogu spriječiti, ali je također od suštinskog značaja naučiti lekcije u slučaju da do njih dođe. To će omogućiti radnicima i poslodavcima da preduzmu preventivne aktivnosti kako bi poboljšali uslove rada, što će zauzvrat dovesti do smanjenja broja takvih incidenata.

U ovom radu se nastoji ukazati i pripremiti vještake, da ih opremi potrebnim vještinama za sprovođenje djelotvornih istraga o nesrećama na radu, profesionalnim bolestima i ostalim neželjenim
događajima (kao što su opasni događaji i izbjegnuti događaji) koji su mogli dovesti do ličnih povreda radnika ili građana.

Potrebno je imati na umu da se nesreće na radu, bolesti i ostali neželjeni događaji mogu spriječiti. Sprovođenje djelotvorne istrage će ne samo utvrditi uzročne faktore nekog događaja, nego i aktivnosti koje su ga mogle spriječiti.

2. POJAM ISTRAGE I ISTRAŽIVANJE

Istraga nesreće na radu, profesionalne bolesti ili opasnog događaja (izbjegnutog događaja):

• utvrđuje kako i zašto je došlo do neželjenog događaja (nesreća, oboljenje, opasan
događaj, izbjegnuti događaj); i
• određuje aktivnosti za sprječavanje sličnog događaja, dovodeći na taj način do poboljšanja u upravljanju sigurnošću i zdravljem na radu.

Istrage koje vode inspektori rada, u smislu događaja pod istragom, također trebaju utvrditi:

• sve zakonske obaveze – npr. preduzeće, menadžeri, radnici, dobavljači, itd.;
• primjenjivo zakonodavstvo, da li je bilo prekršaja i bilo kakvih odluka s tim u vezi; i
• aktivnosti koje će osigurati da preduzeće poštuje sve relevantne zakone u vezi sa
SZR-om.
Istraga je reaktivna, jer se događaj mora dogoditi prije nego što može biti istražen. Inspektor rada mora odrediti ne samo šta je bio rezultat događaja, nego i kako i zašto se nešto desilo, tako da se mogu utvrditi i preduzeti kontrolne (sigurnosne) mjere kako bi se spriječilo ponavljanje događaja, te na taj način poboljšalo upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu. Osim toga, obzirom da je jedan od poslova inspektora da osigura poštivanje nacionalnih zakona, kao i zakona vezanih za BZR, od strane poslodavaca i radnika, potrebno je riješiti i pravna pitanja u vezi istrage.

Svaka istraga mora odgovoriti na šest osnovnih pitanja, 5W i 1H:

1. Ko je povrijeđen, obolio ili na neki drugi način bio uključen u događaj pod istragom?
2. Gdje se dogodila nesreća?
3. Kada se dogodila nesreća?
4. Šta se dogodilo u vrijeme nesreće?
5. Kako se dogodila nesreća?
6. Zašto se dogodila nesreća?
Dobra istraga će utvrditi direktni i temeljni uzrok (uzroke) nesreće, njen izvorni uzrok (uzroke), te preventivne i kontrolne mjere potrebne za prekid lanca uzročnika.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.