studenti
Mesto za uspešne studente

Indikatori

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Indikator predstavlja pokazivač ili kratki sadržaj koji pokazuje izvesno stanje ili promenu u izvesnom stanju.
Nacionalni indikatori su indikatori koji se primenjuju na nivou jedne zemlje. Imaju opšti i obavezujući okvir, usled potrebe i obaveze agregiranja i uporedivosti indikatora na nacionalnom nivou.
Da bi se sagledala problematika koja se odnosi na metodologiju izrade, nacionalna lista indikatora, kao i da bi se dobio uvid u primenu na konkretnim primerima predmetni rad sistematizovan je u tri tematske celine.
U prvom delu rada dati su osnovni pojmovi o indikatorima kao i klasifikacija indikatora životne sredine.
U drugom delu rada (metodologija izrade indikatora životne sredine) dat je postupak izrade metodologije indikatora životne u Republici Srbiji.
U trećem delu rada, primeri indikatora zaštite životne sredine u Republici Srbiji, dati su primeri izrade indikatora „Dokumenti održivog razvoja i zaštite životne sredine na nacionalnoj osnovi“, „Procena uticaja delovanja na životnu sredinu“, „Strateška procena uticaja plana i programa na životnu sredinu“.
Ovako koncepiran rad omogućuje dobijanje realne slike o metodologijama izrade nacionalnih indikatora zaštite životne sredine koji mogu da se primene u Republici Srbiji.

1 Indikatori kvaliteta zaštite životne sredine

U životnoj sredini su prisutne brojne pojave koje mogu biti raznovrsne i kompleksne. Međutim, iskustvo je pokazalo da mnogi od podataka o pojavama nisu relevantni za ostvarenje unapred postavljenih ciljeva, Preterana količina podataka može da izazove zabunu i da poveća troškove za prikupljanje informacija. Zato se došlo do zaključka da je neophodno prevesti sve te brojne informacije na ograničen broj objektivnih pokazatelja (indikatora). Na osnovu toga se, primenom odgovarajućih kriterijuma, zauzima određeni stav i daju se tumačenja koja su potrebna za donošenja i sprovođenja odluke u cilju zaštite životne sredine.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.