studenti
Mesto za uspešne studente

Kogeneracija CHP

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod

Udruživanje toplote i snage suština je celokupne ideje daljinskog grejanja. U prvom delu predstavljena je kratka diskusija, uključujući pominjanje nekih alternativnih izraza za kombinovanje toplote i snage. U narednom delu se prezentuju, diskutuju i upoređuju važniji primeri tipova CHP postrojenja, uključujući i jedan teoretski – Karnoov tip.
Imajući inicijalno predstavljen jedan tip CHP postrojenja u poglavlju 1. uvodimo u sledeće poglavlje niz mera koje su obično korišćene da se izmeri efikasnost CHP postrojenja. U pogavlju 6. predstavljen je uopšten tip dijgrama snage-toplote čija je svrha upoređivanje različitih tipova CHP, baziran na prethodno definisanim merama efikasnosti.
Kombinacije CHP sa toplotnim pumpama mogu biti posmatrane kao termodinamičke napredne tehnologije koje mogu biti implementirane zbog značajnog smanjenja u upotrebi primarne energije.
Poslednje poglavlje bavi se rezimiranjem aktuelnog pitanja CHP i sakupljanja i skladištenja ugljenika .

1. Koncept CHP

Osnovna ideja kombinovanja toplote i snage jedan je od načina recikliranja toplote koja bi inače bila uludo potrošena. Pored toga, obezbeđivanjem toplote za mrežu daljinskog grejanja, moguće je snabdevati industrijsko postrojenje, npr. fabriku papira i pulpe koja se često snabdeva parom. U trećem slučaju, proizvodno postrojenje je motor na gas, a deo toplote koja je sakupljena iz izduvnih gasova koji sadrži veliku količinu CO2 (uglavnom iz procesa sagorevanja) može biti korišćena za pospešivanje fotosinteze postrojenja.
Grafik 1. prikazuje ukupnu proizvednu količinu elekrične energije CHP procentualno u različitim državama. U nekim državama kao što su Danska, Finska, Rusija i u istočnevropskim državama prodiranje velikog tržišta tesno je povezano sa velikim udelom tržišta daljinskog grejanja. Glavna promenljiva u vezi sa prikazivanjem statistike procenata ukupne prizvodnje energije CHP određuje koji tip postrojenja treba biti određen za CHP kada je količina toplote za daljinskog grejanje manja nego što može biti izvučena u slučaju duže mreže daljinskog grejanja. U Nemačkoj statistici korišćen je tradicionalan metod izveštavanja, dok je pristup izveštavanja u drugim državama „darežljiviji“, jer je uračunata celokupna proizvedena električna energija kao CHP, iako je mala količina dostupne toplote reciklirana.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.