studenti
Mesto za uspešne studente

Alternativni izvori energije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pod pojmom neobnovljivih izvora energije se podrazumevaju svi potencijalni nosioci nekog vida energije koji su jednom stvoreni ali se za sada ne mogu obnoviti. Takvi nosioci energije su fosilna goriva: ugalj, nafta i derivati nafte, prirodni gas, kao i fisiona (nuklearna) goriva.
Toplotna i električna energija se danas dobijaju u velikom procentu iz neobnovljivih izvora energije. Budući da će energetske potrebe čovečanstva, u narednim godinama, rasti neophodne su mere pomoću kojih bi se uticaj eksploatacije energije na okolinu smanjio na najmanju moguću meru.
Problemi sa neobnovljivim izvorima energije su prvo u njihovoj količini i rasprostranjenosti. Zalihe fosilnih goriva su ograničene i brzo nestaju, a usled koncentracije energetskih resursa u svega nekoliko oblasti u svetu, korišćenje neobnovljivih goriva stvorilo je sistem međuzavisnosti, tako da se države koje zavise od uvoza fosilnih goriva nalaze u podređenim položajima. Drugi problem je zagađenje čovekove okoline.
Upotreba neobnovljivih energenata dovodi se pre svega u vezu sa značajnim zagađenjima životne sredine i poremećajima klime. Kako bi se ovi uticaji eliminisali ili barem umanjili, a i usled naftne krize krajem sedamdesetih godina prošlog veka, počelo se sa upotrebom drugih dostupnih izvora energije, tačnije, obnovljivih izvora energije.
Mada, za sada, praktično nije moguće isključiti neobnovljive izvore energije, primena obnovljivih izvora energije u mnogome može smanjiti emisiju gasova staklene bašte.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.