studenti
Mesto za uspešne studente

Dezinfekcija vode ozonom

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Uvod

Najvažniji zahtev koji voda za piće mora da ispuni je higijenska ispravnost, odnosno da nikako ne sme štetno da utice na zdravlje ljudi. Ključni napredak u kvalitetu i dužini života upravo je ostvaren kad je ispunjen taj zahtev tokom devetnaestog i početkom dvadesetog veka, nažalost, ne kod celog čovečanstva. Njegov značajan deo i danas boluje i umire (posebno deca) zbog infekcija i zaraznih bolesti koje se prenose higijenski neispravnom vodom za piće (hidrične infekcije). To je veoma ozbiljan zdravstveni, socijalni, ekonomski, ali najviše etički i moralni problem savremene svetske zajednice čije celovito rešavanje još nije ni na vidiku.

 

 

 

 

Osnovni pokazatelji mikrobioloskog kvaliteta vode za piće
Prisustvo mikroorgamzama indikatora fekalnog zagađenja vode vrlo verovatno ukazuje i na pisustvo crevnih patogena, a pošto je prve mnogo brže i lakše otkriti, oni se koriste za posredno određivanje patogena. Najznačajniji bakteriološki indikatori fekalnog zagađenja su Escherichia coli, (kao najspecifičnija od brzo odredljivih termotolerantnih i drugih koliformnih bakterija preporučena od Svetske zdravstvene organizacije – SZO za osnovni indikator), fekalne streptokoke i spore sulfit-redukujućih klostridija. Prema SZO visoko rizični patogeni su; Salmonella, Shigella, Vibrio cholere, Yersinia eneterocolilica, Campylobacter jejuni; virusi (adenovirusi, enterovirusi, hepatitis A, hepatitis E, Norwalk virus, Rotavirus) i paraziti Giardia, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica i Dracunculus. Drugi najznačajniji opšti pokazatelj mikrobiološkog kvaliteta vode je brojnost aerobnih mezofitnih bakterija, obavezan u svim vrstama pregleda vode i posebno značajan u proceni efikasnosti tehnoloških procesa pripreme vode za piće. Zakonom o zaštiti zdravlja stanovništva je propisano da kontrolu kvaliteta vode za piće obavljaju zavodi za javno zdravlje kao nadležne državne zdravstvene ustanove. Važećim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ br. 42/98) propisane su Četiri vrste laboratorijskog pregleda vode za piće sa zahtevanim mikrobiološkim pokazateljima kvaliteta:

  • osnovni (A) – najčešći pregledi za otkrivanje indikatora zagađenja koja je najčešći uzrok higijenske neisprasvnosti;
  • periodični (B) – ispitivanje većeg broja pokazatelja;
  • novi zahvati vode (V) – takođe ispitivanje većeg broja pokazatelja kao preventiva ugrožavanju vodovodnih distribucionih sistema;
  • higijensko-epidemiološka indikacija (G) – konkretna situacija nalaže određivanje dodatnih pokazatelja kvatiteta pored osnovnih.
Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.