Mindfulness i opsesivno-kompulsivna ponašanja

 

Da li ste čuli za mindfulness? Dobar deo našeg života mi provodimo na “autopilotu”. Vežbanjem mindfulness-a razvija se svesnost. Mindfulness znači sa namerom prisustvovati direktnom iskustvu i biti ga svestan: naših misli, osećanja i telesnih senzacija. Kada nismo svesni – kada smo na autopilotu – stvari nam se “dešavaju”, drugi ljudi nam pritiskaju dugmiće, i mi reagujemo po navici. Ukoliko imamo problem sa zavisnošću, reagovanje po navici može značiti vraćanje ka ponašanju koje nije korisno. Kada smo svesni, mi znamo šta se dešava. Možemo prepoznati okidače koji pokreću negativno ponašanje i postati svesni misli i osećanja koji se postepeno grade, i koji mogu voditi do recidiva.

Dr. Gabor Mate definiše zavisnosti kao kompleksan proces koji se manifestuje u onom ponašanju u kojem pronalazimo kratkoročno olakšanje ili zadovoljstvo, i samim tim žudimo za njim; ponašanje donosi negativne posledice kao rezultat, ali bez obzira na te posledice ne možemo da prestanemo. U ovoj definiciji se svi donekle možemo pronaći.

Dr. Mate kaže da su sve zavisnosti samo pokušaj da se ublaži bol, neprijatnost. A odakle ta neprijatnost? Telo, u kojem su neprijatne senzacije, daće nam odgovor na ovo pitanje, ako ostanemo dovoljno dugo sa senzacijama. Odgovor nije u razumu, nego u telu.

Oporavak od zavisnosti je u potpunosti vezan za bol i kako naučiti iz njega.

Mindfulness pristup kod oporavka od zavisnosti (Mindfulness Based Addiction Recovery) program kreirali su Dr. Paramabandhu Groves i Valerie Mason-John. Ovaj sekularni pristup je zasnovan na promovisanju oporavka od zavisnosti i prevencije, kao i razumevanju recidiva kod zavisnosti (tradicionalnih zavisnosti od supstanci, zavisnosti od seksa, interneta, društvenih mreža, kao i zavisnosti od kompulsivnih i opsesivnih misli i ideja). Program se radi u trajanju od 6 ili 8 nedelja, gde se učesnici sastaju redovno, jednom nedeljno po dva i po sata. Ostatak nedelje se ostavlja za asimilaciju i razumevanje materijala.

Ovaj program namenjen je svima onima koji su iskusili borbu sa zavisnostima u svojim životima, i koji žele da nauče nove metode korisne za oporavak, kao i svima onima koji se ne identifikuju sa tradicionalnim oblicima zavisnosti, ali žele da se oslobode kompulsivnih i opsesivnih misli i ideja. Program je takođe koristan iskusnim meditatorima, onima koji razumeju i praktikuju mindfulness, kao i onima koji su zaposleni u obasti mentalnog zdravlja; posebno u oblasti zavisnosti.
Učesnici će bolje razumeti prirodu zavisnosti i kompulsivnih ponašanja i kako se oni odnose na njihov sopstveni život. Takođe, program omogućava učesnicima razvoj svesti o direktnom iskustvu, tehnike koje nam omogućavaju da budemo sa iskustvom, pogotovu neprijatnim, i, konačno, kako da pravimo mudrije izbore u našem ponašanju. Svakodnevna praksa mindfulness-a otkriva nam da mi nismo naše misli, naša tela, niti naše emocije, i da ih možemo posmatrati sa saosećanjem, a da nismo kontrolisani njima.

Ovo je oporavak. Preko mindfulness-a, mi pokušavamo da se povežemo sa našim mislima na drugačiji način, ne verovanjem u priče. Ukoliko verujemo da će naše misli doći i proći bez našeg poistovećivanja s njima, možemo pronaći slobodu od razmišljanja. U situacijama u kojima nas misli kontrolišu, mi interpretiramo stvari, verujemo da su naše misli istinite. Na osnovu tih interpretacija, mi donosimo odluke koje mogu imati štetne posledice na naš oporavak. Razmislite samo na koje načine vi sami kreirate dodatnu patnju i bol u vašem životu?

Evo šta kažu neki od prethodnih učesnika kursa:
“Kurs sa Marinom bih predstavila kao sažeto, duboko, neprocenljivo iskustvo. Naučih i usvojih dosta novih informacija, praktičnih vežbi, meditativnih tehnika. Kad otpustiti, kako se suočiti, kako se rešiti starih navika i uverenja. Kurs je sveobuhvatan, inspirativan i potpuno drugačiji od onih koji se vode u Srbiji. On je putovanje kroz jedno posebno, drugačije upoznavanje svih delova sebe. Svih onih koje možda nismo imali snage ili nismo znali da vidimo i osetimo. A Marina ima jedan poseban talent, a to je snažna empatija, beskrajna dobrota, strpljenje, ljubaznost, strpljivost u radu sa drugima. Njen duh, energija i autentičnost daju šansu ostalima da skinu svoje socijalne maske i budu upravo ono što jesu. Iskreno dajući svoju podršku i deleći emocije svima može biti primer i inspiracija. Bez obzira na fizičku udaljenost vrlo je ažurna, prisutna i u svakoj prilici tu da pomogne. Izvrsno balansira između odlučnosti i roditeljsko-negujućeg stava. Lako razume druge i njihove probleme, bez osude i sa radikalnim prihvatanjem kakvo uglavnom ja lično nisam dobila nikada. Tačno u svakom trenutku zna šta radi tako da postoji potpuna lakoća opuštanja i prepuštanja. Volimnjenu strast i bezuslovnu ljubav prema ne samo onome što radi već i generalno ljudima i čovečanstvu! Kada bi bilo više ovakvih stručnjaka svet bi bio još lepše mesto. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njom.” ~ O.G.M., MBAR, Septembar 2020

“Ovaj kurs se za mene pojavio u baš pravo vreme kada mi je najviše i trebao, a i kada sam ja bila spremna da se dublje zagledam u svoju nekadašnju adikciju, i da je bolje razumem. Tokom ovih ovih nedelja puno toga sam dobila, pre svega podršku i razumevanje od strane Marine. Mislim da mi je od svega najviše značio način na koji nas je vodila kroz čitav ovaj proces, tako podržavajuće i negujuće, te opet prenoseći znanje bazirano i na ličnom iskustvu, što se posebno oseti i daje dozu dublje povezanosti sa njom kao edukatorom. Naučila sam puno o sebi, kao i o načinu na koji sebi mogu da pristupim, sa saosećanjem. Takođe, bitno mi je to što nas nije gurala da radimo bilo šta na silu, te se zato nikad nisam osećala loše ako neki domaći zadatak i vežbu ne uradim, jer sam shvatila da je i to u redu i da ne treba sebe da kažnjavam zbog toga i mislim da nisam uspela. Marina mi je dala jako dobru osnovu za dalji rad na sebi i istraživanje mog dela koji se odnosi na zavisnost, i toliko puno alata sa kojima sada mogu da radim. Primena svega naučenog je naravno na meni, što zapravo i jeste po mom mišljenju kako edukacija treba da izgleda.” ~ A.K., MBAR, September 2020

Sledeća MBAR grupa počinje u subotu, 19. decembra u 9h po lokalnom vremenu. Sastaju se osam subota za redom, uvek u isto vreme, u trajanju od dva i po sata. Kurs se sprovodi na engleskom jeziku, i online, preko Zoom-a. Više informacija o kursu i kako da se registrujete, na sajtu: https://marinakolaric.com/mbar/.

Facilitatorka kursa je Marina Kolarić, psiholog, MBAR trener i savetnik.

Marina specijalizuje u alternativnim pristupima zdravlju, duhovnosti, oporavku od zavisnosti, kao i životu generalno. Originalno iz Srbije, provela je dobar deo života putujući po svetu učeći različite discipline, i stičući bogata životna iskustva. Marina je diplomirani psiholog sa univerziteta u Novom Sadu, a magistarske studije iz komunikacija završila je na Havajima. Pored formalnog obrazovanja, Marina je prošla kroz mnogobrojne edukacije u oblasti konflikt menadžmenta, meditacije i mindfulness-a, joge i ajurvedskog savetovanja. Ona je sertifikovani trener MBAR programa (Mindfulness pristup kod oporavka od zavisnosti) i ovaj pristup koristi najviše u svom radu, kako individualnom tako i grupnom. Marina je nedavno završila i terapeutski program pod nazivom Saosećajni Upit, koji je razvio Dr. Gabor Mate, svetski stručnjak u oblasti traume, zavisnosti, stresa i razvoja u ranom detinjstvu.

No votes yet.
Please wait…