Sajam obrazovanja Putokazi ExpoOnline donosi mnoštvo zanimljivog sadržaja

Sajam obrazovanja “Putokazi” ove godine održaće se u malo izmenjenoj formi, online od 24. do 26.marta. Tokom tri dana, na „Putokazima“ informacije o obrazovnim profilima ponudiće srednje i visoke škole, fakulteti i privatni fakulteti, a nastupiće i naučni instituti iz Srbije i Republike Srpske. Tim povodom razgovarali smo sa Gordanom Knežević sa Novosadskog sajma. 

1. Sajam obrazovanja PUTOKAZI odvija se online, šta je to novo što čeka studente ove godine?

Globalna pandemija onemogućila je organizaciju događaja u tradicionalnom smislu. Nova realnost prihvaćena je kao izazov za promenu poslovnog modela i prilagođavanje novonastaloj situaciji. U tom smislu, novost za đake i studente je novi prostor Novosadskog sajma namenjen susretima sa onima koji žele da predstave obrazovne profile koje nude malim i velikim maturantima – platforma ExpoOnline.rs. Uz napomenu da smo i svi mi svesni da su đaci i studenti duže od godinu dana u online modu.

2. Šta je expoonline i na koji način on pomaže izlagačima i studentima na ovogodišnjem Sajmu?

ExpoOnline.rs je dvojezična, srpsko-engleska platforma koju je kreirao Novosadski sajam, za poslovno povezivanje, susrete i širenje informacija i znanja, učvršćivanje starih i uspostavljanje novih poslovnih, ali i prijateljskih veza u virtuelnom prostoru. Na njoj je u decembru 2020. premijerno organizovan Međunarodni poljoprivredni sajam u onlajn izdanju. Premijeru sada doživljava i Sajam obrazovanja, u istom terminu, od 24. do 26. marta i „Dani Laze Kostića“ i Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.

3. Kako se đaci i studenti mogu prijaviti na ovu platformu?

Sve je vrlo jednostavno. Za posetu priredbi koje se održavaju od 24. do 26. marta, dovoljno je u bilo koji pretraživač ukucati www.expoonline.rs ili vezu za platformu pronaći na HP stranici sajta Novosadskog sajma. Jedan klik i vi ste na platformi na kojoj birate događaj koji želite da pregledate. Registracija nije potrebna. Poseta se ne naplaćuje i nije vremenski ograničena.

4. Hoće li đaci i studenti, kao i do sada, imati mogućnost konsultacija sa izlagačima?

Svi izlagači su za svoje štandove dostavili i podatke o načinima na koje mogu da budu kontaktirani. Zainteresovani će izabrati ono što im najviše odgovara. Svakako je olakšavajuća okolnost što na jednom mestu, na platformi ExpoOnline.rs, može da se dođe do informacija većeg broja vaspitno-obrazovnih ustanova i tako uštedi vreme.

5. Koliko se očekuje obrazovnih institucija na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja, s obzirom da je online?

Očigledno je da to što se Sajam obrazovanja održava onlajn nije znatno umanjilo interesovanje izlagača. Ove godine će ih biti više od 70. U odnosu na prošlogodišnjih 80, razlika je gotovo zanemarljiva. Očekujemo 40 institucija visokog obrazovanja – Novosadski univerzitet, 3 naučna instituta, Vojnu akademiju, državne i privatne fakultete, univerzitete u Republici Srpskoj, visoke škole u Vojvodini, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i 20 vojvođanskih srednjih škola i veliki broj srednjih škola u Novom Sadu.

6. Da li će i na ovom Sajmu biti prisutni gosti iz inostranstva, kao sto je bio slučaj tokom proteklih godina?

Ove godine na Sajam obrazovanja nam stižu dva univerziteta iz Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

7. Možete li nam reći nešto o priznanjima koja će biti uručena na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja PUTOKAZI?

Na Sajmu obrazovanja PUTOKAZI od 2017. godine se uručuju priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Komisije Novosadskog sajma su radile i ove godine. Učesnike imamo ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore i Hrvatske. Spremne su medalje, povelje, plakete, diplome i pehari, a kome odlaze ta priznanja Novosadskog sajma znaće se u sredu, 24. marta.

8. Ovogodišnja inovacija na Sajmu je i Poklon igra, gde učesnici imaju mogućnost da osvoje laptopt, tablet ili mobilni telefon, ko sve ima mogućnosti da učestvuje i koja su to pravila koja potencijalni dobitnici moraju ispuniti?

Nije inovacija, novosadski sajam je i prethodnih godina organizovao Poklon igre na Sajmu obrazovanja. Tada su priliku da osvoje neki od darova imale škole i fakulteti, ovoga puta pojedinci. Vlasnici laptopa, tablet računara ili mobilnog telefona mogu da postanu oni koji posete Sajam obrazovanja i na njemu se registruju za učestvovanje u Poklon igri. Ko će imati naviše sreće odrediće algoritam koji automatski, bez ičijeg uticaja, bira slučajnog (random) dobitnika iz spiska sačinjenog od svih prijavljenih učesnika. Imena najsrećnijih posetilaca Sajma obrazovanja znaćemo u petak, 26. marta u 19 časova., ističu organizatori Sajma Putokazi. 

No votes yet.
Please wait…