Večitim studentima je omogućeno da nastave studije po novom

1
Studenti Beogradskog univerziteta, koji su studije upisali po starom zakonu, tzv. večiti studenti, oni koji to žele, moći će da nastave studije po novom programu, s tim što će im položeni ispiti biti vrednovani i priznati, ali će morati dodatno da polažu i ispite iz novog programa, odlučio je danas Senat te visokoškolske ustanove.Napravili smo predlog odluke za izmene Statuta na koji način možemo studente koji su studirali po propisima koji su važili pre ovog zakona uključimo u sadašnji sistem obrazovanja, rekla je prorektor Nada Kovačević.

Kako je obijasnila, to znači da se ispiti koje su položili studenti koji hoće da nastave da studiraju po novim propisima vrednuju i priznaju, kao i da se odredi šta treba da završe iz novih studijskih programa kako bi se preveli na novi sistem obrazovanje.

To nije po automatizmu za sve nego samo za oni koji to žele i fakulteti mogu da procene koliko takvih studenata mogu da prime jer se radi o povećanju broja studenata na nekim studijskim programima, rekla je Kovačević.

Ona je navela i da su fakultetima davane preporuke, kao i prošle godine, da za nekoga ko je počeo da studira farmaciju ili biologiju treba da se inovira program, a ne da se uči po onome od pre 11, 12 godina.

Međutim, kako kaže, nešto će biti priznato u potpunosti, a nešto će morati da se doradi.

Neke predmete ćemo tim studentima priznati u potpunosti, za neke ćemo videti šta treba da se doradi i na taj način ćemo pokušati da sve one koji su zainteresovani uključimo u nove studijske programe, rekla je Kovačević.

 

 

Izvor: Tanjug

No votes yet.
Please wait…