Odlomak

POREKLO
Ime potiče od Južno Američkog, Indijanskog naziva za duvan – petun, zbog velike sličnosti cvetova. Rod obuhvata oko 35 vrsta koje žive u toplim predelima Južne Amerike.
U Evropu je preneta početkom 19. veka i to su bile dve vrste: P. nictageniflora Juss. koja je bila visine oko 60 cm sa izuzetno mirisnim belim cvetovima i P. violacea Lindl, znatno niža vrsta, koja je imala sitne ljubičaste cvetove. Poreklo brojnih hibrida je Enleska, Francuska i Belgija i svi su obuhvaćeni zajedničkim nazivom Petunia hybrida Hort..
Kod nas je petunia najzastupljenija vrsta jednogodišnjeg cveća.

 

 

 
MORFOLOGIJA
Koren Petunie je izrazito žiličast, a stablo veoma mnogo varira po visini i položaju, te može biti uspravno, nisko ili više, poleglo ili puzavo, dužine 50-60 cm.
Stablo je u mladosti zeljasto, a sa starošću odrveni. Listovi su sedeći, okrugli ili jajasti i obrasli žljezdastim maljama koje luče lepljivi sok, što je slučaj i sa stablom.
Cvetovi su kod najvećeg broja sorti pojedinačni i krupni, sa prečnikom od 2,5-10 cm, trubičaso-levkasti i mirisni, posebno posle zalaska sunca u predvečerje. Kod cveta su zastupljene sve boje spektra, a cvet može biti jednobojan ili šaren u mnogobrojnim kombinacijama samih šara, boja i tonova. Krunični listići mogu biti ravni ili talasasti, nazubljeni ili naborani. Na osnovu svog oblika, veličine i složenosti cveta, Petunie se dele na veći broj varijeteta.

 

 

 

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavanje Petunia vrši se uglavnom semenom, a može i reznicama. U najveće primenjivanom tretmanu setve, opredeljujemo se za termin januar-mart mesec. Duplo cvetne sorte obavezno je sejati 2-3 nedelje ranije. Seme se nakon setve ne pokriva zemljom  jer je veoma sitno.Za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je posejati 1.250 semenki.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese