Odlomak

Komunikacija potice od latinske rijeci „communicare“, sto u prevodu znaci „make common“ ili „make general“. Komunikacija je proces u kome se poruka salje od posiljaoca primaocu, pod uslovom da primalac razumije informacije.

Jako je puno definicija komunikacije, a ja bih izdvojila :

  • „Komunikacija je proces razmjene misli, osjecanja i poruka koji je neophodan i odvija se kad god postoji interakcija (medjusobni odnos).
  • „Komunikacija je proces razmjene informacija kroz dogovoreni sistem znakova, a komunicirati znaci razmjenjivati informacije sa drugima na osnovu cega se sagovornici obogacuju.

Komunikacija predstavlja temelj socijalne interakcije, odnosno temelj medjuljudskih odnosa. Sama rijec se cesto koristi kao sinonim za razgovor, ali ona predstavlja mnogo vise od toga.

Nije nuzno da se proces komunikacije obavlja kroz razgovor, postize se i bojom glasa, izrazima lica, gestovima, oblacenjem, pa cak i cutanjem. Da bi se mogla opisati komunikacija, potrebno je pomenuti i pojam interakcije.

Cim su dvije osobe u neposrednoj blizini, zapocinje interakcija izmedju njih, bez obzira da li te osobe namjeravaju da uspostave komunikaciju ili ne. Interaktivni ljudi mogu zapoceti razgovor, ali nije nuzno. Vec sam pokret,izraz lica, gestovi, salju odredjenu poruku. Cuteci, takodje saljemo odredjenu poruku kao „Ne zelim da razgovaram sa tobom“  ili „Ne zanima me“itd.

Primjeticemo da komunikacija postoji i onda kada mislimo da je nema.

Kada se kaze da izmedju odredjenih osoba nema komunikacije, znaci da ona nije dobra, odgovarajuca ili uspjesna, a ne da uopste ne postoji.

Sa komunikacijom su povezane brojne predrasude. Cesto se smatra da je ona razumljiva sama po sebi. Iako svaki dan komuniciramo, to je vjestina koja se moze i sistematski uciti. Vrlo je vazno nauciti dobro da komuniciramo, jer je ova vjestina presudna u poslovnom i licnom pogledu uspjesnosti. Dobra i uspjesna komunikacija predstavlja Nas same, pa bi uspjesna komunikacija bila uspjesan pocetak svake ljudske akcije.

Postoje dvije vrste podiejele komunikacije. Jedna se svodi na samu svrhu komunikacije, a druga je komunikacija u opstem smislu.

Komunikacija prema nacinu na koji komuniciramo se dijeli na verbalnu i neverbalnu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Etika

Više u Seminarski radovi

Komentari