Odlomak

„Ко другоме проузрокује штету дужан је накнадити је!“

– Закон о облигационим односима (чл. 154 став 1.)

 

Проузроковање штете и њена накнада су данас широко распорострањени, али и веома изражени проблеми и актуелна питања у теорији и пракси. Облици накнаде штете, како материјалне тако и нематеријалне, заслужују посебну пажњу.

Као што Закон о облигационим односима наводи, свако ко причини штету другој особи дужан је да исту и надокнади, осим ако је у стању да докаже да не сноси кривицу за насталу штету. За штету не одговарају лица која нису у стању да расуђују услед душевних болести и сличних разлога.

Проузрокована штета је основ обавезе за накнаду штете, која оштећено лице треба да врати у исту позицију као да се штета никада није ни одиграла. Ако је штета материјална говоримо о накнади штете у смислу репарације, а ако је нематеријална у смислу сатисфакције.

Разликујемо два вида штете. Први је материјална штета, која се очитава на имовини оштећеног. Други вид је нематеријална штета која се манифестује у виду телесних повреда, физичких и душевних болова и патњи, наружености, умањења животне активности, а све наведене облике штете може пратити интензиван или дуготрајан страх и стрес. Такође, нематеријална штета се јавља и због повреде угледа части или повреде права личности, као измакла корист и др. Постоји још један облик штете, а то је умањење туђе имовине и називамо је стварна или обична штета.

Накнаду штете потражује оштећено лице од оног лица које је штету начинило – штетника. Међутим, у савременим условима ова одговорност се често преноси на осигуравајућа друштва Уговорима о осигурању. Такође, честа је појава да се оштећенима који не познају право у довољној мери може учинити чак и да одговорног лица нема, те на тај начин остају без обештећења, због чега је важно у поступцима накнаде штете ангажовати стручно лице које ће се постарати да остварите права која вам по закону припадају.

У наставку рада ћемо описати обавезе  и  надлежности директора Дирекције за накнаду штете у Дунав осигурању. Видећемо како и на који начин функционише ова компанија и која је његова улога у њој.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 24 stranica
  • финансије /
  • Školska godina: 2024
  • Diplomski/master radovi, Ekonomija
  • Srbija,  Blace,  Visoka poslovna škola strukovnih studija u Blacu  

Više u Ekonomija

Komentari