Odlomak

Оман, или Султанат Оман, је земља у југозападном делу Азије на јужној обали Арабијског полуострва. Граничи се са Уједињеним Арапским Емиратима на северозападу, Саудијском Арабијом на западу, и Јеменом на југозападу. Излази на Арабијско море на југу и истоку, и на Омански залив на североистоку. Главни град је Маскат. Већина земљишта је равна пустиња, а планински ланци налазе се дуж обале на северу и југу. Највиши врх је Шамс 2.980 метара. Оману припада и област Мусандам, одвојена од остатка земље територијом УАЕ, која заузима стратешки важан положај на јужној обали Хормушког теснаца  на улазу у  Персијски залив. Оман је кроз векове био важно трговачко средиште. Португалци су 1508. године заузели главну луку Маскат и држали је до доласка Османлија 1659. Турци су истерани 1741. кад је Ахмед ибн Саид основао садашњу владарску династију. Почетком 19. века Оман је израстао у значајну регионалну силу са поседима у Балуџистану и Занзибару. Од 1891. до 1971. је био под  британском заштитом. Годину дана пре одласка Британаца данашњи султан је збацио свог оца, Саида ибн Таимура, након чега је започео модернизацију земље, а 1996. и ограничену демократизацију. Оманска привреда зависи од извоза сирове нафте. Приходи од продаје нафте омогућили су изградњу инфраструктуре и побољшање социјалног стандарда некада сиромашне и заостале земље. Што се тиче пољопривреде узгајају се урме, лимун, дуван, пшеница и кукуруз.

По величини Салалах је други град у Оману, и највећи у Покрајини Дофар. Салалах је родно место султана, Кабоос бин Саид. Салалах привлачи много људи из других делова Омана и ГЦЦ током Кхарееф сезоне, која почиње од јула до септембра.

Салалах је дом рушевинма Сумхарам, утврђени град са важном луком која функционише од 100 г.пне до 400 г.ере и недавних археолошких ископавања потврдила да је Салалах  Хаффа регија која такође негује виталну трговачку заједницу између 12. и 16. века – од џамије, палате и куће до елабориране гробнице.

Локација Салалаха има важну атрактивну улогу као атракције инвестициона дестинација.

Лука Салалах почиње да послује 1998. и постаје призната у свету. Позиционирањем међу прве луке у свету добија кључну улогу везану за саму економију у будућности Омана. Лука Салалах нуди скоро нула одступања од главних трговинских путева Азије-Европе, и на половини је пута до растућих тржишта источне Африке, индијског потконтинента и Арапског залива. Њихова локација гарантује клијентима у транзитним временима да су бољи од других конкурентских лука у региону.

Овим радом ћу вас боље упознати са луком Салалах њеном историјом, инфраструктуром,  географским положајем и самим пословањем.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Menadžment

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese