Odlomak

Kafa ili kava je napitak sa prepoznatljivom aromom i ukusom, koji se priprema kuvanjem prženog semena biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku. Kafa se obično služi topla. Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta. Kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca itd. U većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu. Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su: turska kafafilter kafaespresoinstant kafairska kafa i kapućino.

 

Biljke kafe se uzgajaju u preko 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Južne Amerikajužne AzijeIndije i Afrike. Dve vrste koje se najčešće uzgajaju i koje imaju najveću potražnju su arabika, i manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija – robusta. Ova druga vrsta je otporna na kafinu listnu rđu, Hemileia vastatrix, mada ima gorči ukus. Kad sazru, zrna kafe se ubiraju, obrađuju i suše. Zelena (nepržena) zrna kafe su jedan od najprodavanijih poljoprivrednih proizvoda u svetu. Nakon prodaje, zrna se prže do različitih stepena, u zavisnosti od željenog ukusa, nakon toga se melju i kuvaju da bi dobila kafa.

 

Kultivacija kafe je prvobitno započeta u južnoj Arabiji. Najranija kredibilna evidencija konzumiranja kafe se javlja iz sredine 15. veka u Sufi univerzitetima Jemena. U Afričkom rogu i Jemenu, kafa je korištena u lokalnim religioznim ceremonijama. Kako su te ceremonije bile u konfliktu sa verovanjima hrišćanske crkveEtiopijska crkva je zabranila sekularno konzumiranje kafe sve do vladavine cara Menelika II.  Piće je takođe bilo zabranjeno u Otomanskoj Turskoj tokom 17. veka iz političkih razloga,i bilo je povezivano sa buntovničkim političkim aktivnostima u Evropi.

 

Kafa je značajna izvozna roba: ona je bila najvažniji poljoprivredni eksport za dvanaest zemalja 2004. godine, sedmi po veličini legalni poljoprivredni eksport u svetu 2005. godine, i „druga najvrednija izvozna roba zemalja u razvoju“, od 1970 do c. 2000. Zelena (nepržena) kafa je jedan od najprodavanijih poljoprivrednih proizvoda na svetu. Postoje izvesne kontroverze u pogledu uzgoja kafe i njenog uticaja na životnu sredinu. Konsekventno, zastupljenost organske kafe na tržištu je u porastu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Esej

Više u Fitomedicina

Kim

Objavio Zlata99 22. novembar 2024.

11 stranica

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Komentari