Odlomak

Туберкулоза је заразна болест коју у већини случајева проузрокује Mycobacterium tuberculosis. Болест најчешће напада респираторни систем, пре свега плућа ( у преко 80 % случајева), мада може захватити и друге органе. Ванплућна туберкулоза најчешће захвата плеуру, лимфне чворове, кичму, зглобове, генито уринарни тракт и нервни систем.
Туберкулоза, као најчешћа заразна болест на свету, још увек представља један од водећих епидемиолошких проблема.
Сваке године се зарази око 9 милиона људи. Преноси се капљичним путем, ваздухом, када болесници с активним обликом TBC кашљу, кијају или пљују. У већини случајева, болест је асимптоматска и латентна, али у једном од око десет случајева напредује у активну болест. Нелечена туберкулоза доводи до смрти у више од 50% болесника.
Класични симптоми активне TBC инфекције су хронични кашаљ с хемоптизом (крвави искашљај), температуром, ноћним знојењем и мршављењем. (TBC се назива и ―сушицом‖ јер болесници губе телесну масу, као да се суше.) Инфекција других органа изазива низ различитих симптома. Медицинска дијагноза активне TBC поставља се на основи радиолошког налаза (обично рентгенске слике плућа), микроскопске претраге телесних текућина и микробиолошког узгоја узрочника у култури. Дијагноза летентне TBC се заснива на Мантоуxовом тесту и анализом крви. Лечење туберкулозе није једноставно, и састоји се од дуготрајне примене бројних антибиотика. Особе с којима болесник долази у додир такође се подвргавају анализама и ако је то потребно, лечењу. У случајевима туберкулозе отпорне на више лекова све већи проблем представља отпорност на антибиотике. Да би се спречила појава TBC, људи се морају тестирати на ову болест и вакцинисати вакцином bacillus Calmette—Guérin. (BSG – БЕ СЕ ЖЕ вакцина)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Patologija /
  • Školska godina: 2024
  • Seminarski radovi, Medicina
  • Srbija,  Vrbas,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Biološki fakultet   Medika Beograd

Više u Seminarski radovi

Komentari