Odlomak

Često se ljudi pitaju kako bi mogli da definiši, ili najprostije objasne šta je biznis plan? Da bismo mogli da damo sveobuhvatan odgovor na pitanje šta je biznis plan, potrebno je njegovu ulogu sagledati iz različitih uglova. Najjednostavnije rečeno, biznis plan je pisani dokument, kojim se definišu ciljevi, aktivnosti i potrebni resursi, a koji preduzetnici ili menadžeri u preduzećima izrađuju najčešće za potrebe pokretanje novog biznisa, proširivanja postojećih poslovnih aktivnosti ili dobijanje kredita u banci. Suštinski posmatrano, poslovni plan omogućava određivanje prioriteta poslovanja, kao i sagledavanje unutrašnjih problema i korištenje šansi na tržištu.

Kao interni dokument, biznis plan služi rukovodstvu preduzeća da analizira trenutno stanje u kojem se preduzeće nalazi, definiše korake koje treba preduzeti da bi se situacija poboljšala, kao i da prati realizaciju planiranih poslovnih aktivnosti.

Kao eksterni dokument, poslovni plan služi bankama ili potencijalnim investitorima za donošenje odluke da li će uložiti svoj novac u preduzeće ili ne.

Kako bismo bolje shvatili šta je biznis plan i čemu služi, u nastavku ćemo malo detaljnije razmotriti definicije, vrste i obrasce biznis plana.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Ekonomika u sportu Milan Radaković
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Menadžment
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet organizacionih nauka  

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese