studenti
Mesto za uspešne studente

Lična higijena

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)

Lična higijena

Održavanje čistoće tela predstavlja ličnu higijenu. Ona je osnova zdravstvene zaštite i kulture svakog čoveka. Lična higijena podrazumeva negu i čistoću ruku, kože, nogu, usta, kose i celog tela, kao i higijenu odeće i obuće. Nega ruku je važan činilac u održavanju lične higijene, jer su one deo tela koji je najizloženiji prljanju. Na prljavim rukama mogu se naći zarazne klice, koje mogu biti uzročnici mnogih zaraznih, najčešće crevnih bolesti. Ruke treba prati više puta dnevno toplom vodom, sapunom ili deterdžentom za pranje i dezinfekciju ruku: uvek pre i posle jela, pre i posle korišćenja toaleta, dodira nekog prljavog predmeta i sl.
Koža se neguje i održava čistom uglavnom umivanjem, tuširanjem i kupanjem. Kao spoljašnji omotač tela, ona je izložena raznim zagađenjima i na njoj se talože izlučevine. Umivanjem, tuširanjem i kupanjem koža se čisti od nataloženih nečistoća. Mlaka ili topla voda, sapun, kupka, četka ili sunđer su sredstva za pranje kože. Hladna voda ne može efikasno da skida nečistoću sa kože, ona više služi za osveženje. Treba se umivati najmanje dva puta dnevno: ujutru i uveče. Ako mogućnosti dozvoljavaju, treba se kupati svakodnevno, a najmanje dva-tri puta sedmično. Treba dobro nasapunjati sve delove tela i isprati čistom vodom. Posle svakog kupanja u kadi ili pod tušem, kožu treba dobro obrisati, najbolje frotirskim peškirom. Veoma su korisna kupanja uz sunčanje u čistim rekama, jezerima, morima, specijalnim bazenima.

Higijena nogu je takođe vrlo značajna. Noge treba prati svako veče toplom vodom i sapunom. Nokte na nogama treba redovno podsecati i to pravolinijski makazicama ili grickalicom, da ne bi došlo do urastanja noktiju u kožu prstiju. Higijena usta se sastoji u zaštiti zuba, jer su oni prva žrtva lošeg održavanja usne duplje. Ostaci hrane ne bi smeli da se zadržavaju na zubima i uopšte u usnoj duplji, pa ih zato posle svakog obeda treba prati četkicom, zubnom pastom i toplom vodom. Večernje pranje zuba, pre odlaska na spavanje, veoma je važno jer štiti zube od propadanja. Pasta se trlja po zubima, a najvažnije je trljanje po dužini zuba jer se tako najlakše uklanja nečistoća sa njih. Sa istom pažnjom treba optari i unutrašnje strane zuba. Četkica za zube je strogo lični pribor i sme da je koristi samo jedna osoba.
Kosu treba više puta u toku dana češljati, da bi se odstranila nečistoća i ispravile vlasi. Kratka kosa se lakše održava, ali to ne mora biti pravilo. Uz korišćenje odgovarajućeg šampona kosu treba prati najmanje jednom do dva puta nedeljno, što zavisi od kvaliteta kose, zanimanja i sl. Održavanje higijene odeće i obuće na predškolskom uzrastu uglavnom je obaveza odraslih, ali je kod dece potrebno postepeno razvijati naviku da se odevaju i obuvaju sami, da njihova odeća i obuća budu uredni i čisti, da svojim roditeljima, koliko je to moguće, pomažu u njihovom održavanju (prostiranje veša, peglanje, čišćnje obuće i sl.) Briga o zdravlju i higijeni obaveza je svakog pojedinca, jer se pravilne higijenske navike, koje su nužne za zdrav i srećan život, najviše stiču u ranom detinjstvu.
Deca se kao populaciona skupina mogu smatrati vulnerabilnom kategorijom kada je u pitanju širenje infekcija fekalno-oralnim putem zbog svojih psiho-fizioloških karakteristika. Tu se, pre svega, misli na oralni put spoznavanja okoline posebno u uzrastu od 1 do 5 god, a takođe i na češće konzumiranje manjih obroka što predstavlja dodatni faktor rizika kad je u pitanju unos namirnica zaraženih infektivnim agensima. Kada su deca predškolskog uzrasta u pitanju higijenske mere za sprečavanje širenja “bolesti prljavih ruku” sprovode se pasivno, od strane roditelja i vaspitača uz postepen zdravstvenovaspitni rad, dok bi kod školske populacije trebalo vršiti direktniju edukaciju sa predočavanjem realnih rizika i ozbiljnosti posledica konkretne zarazne bolesti.

Higijenske mere:

  • Poučavanje, kako dece, tako i odraslih u vezi sa osnovnim elementima higijenskog ponašanja pri korišćenju sanitarnih instalacija i lične higijene.
  • U predškolskim i školskim ustanovama omogućiti postojanje: tople vode u sanitarnim prostorijama, tečnog sapuna ili sredstva za dezinfekciju ruku i higijenskih klozeta odvojeno za dečake i devojčice, čime bi se ohrabrili da ih češće koriste. Pri tome bi trebalo motriti da oni sami aktivno sudeluju u održavanju higijene tih prostora, već samim tim što se pravilno pridržavaju propisanih mera lične higijene.
  • Budno motriti da deca uvek koriste čiste sanitarne instalacije, kao i da njihovi ekskreti budu eliminisani na higijenski način.
  • Naročito u situaciji kada postoji povećani rizik od nastanka nekog specifičnog zaraznog oboljenja trebalo bi se postarati da postoji nadzor nad merama lične higijene koje deca sprovode u tim ustanovama. Takođe, bilo bi uputno da se oprane ruke brišu papirnim ubrusima za jednokratnu upotrebu, a ne platnenim peškirima.
  • Redovna kontrola načina distribucije namirnica (lanca distribucije), tačnije, samog vozila za dostavu hrane, posuđa, mesta u kuhinji gde se ta hrana skladišti, kao i sprovođenja mera lične higijene osoba koje tu hranu služe deci.
  • Obezbediti i pojačati kontrolu mogućnosti da deca kupuju i konzumiraju hranu van školskog objekta.
  • Obezbediti pojačanu kontrolu objekata u školskom dvorištu i u neposrednoj blizini škole gde deca kupuju gotovu hranu.
  • Kontinuirana kontrola radnih površina na kojima se hrana priprema.
  • Redovne i pojačane mere održavanja higijene prostorija, nameštaja, dvorišta.
  • Kontrola dispozicije organskog otpada preostalog nakon dečjih obroka.
Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.