studenti
Mesto za uspešne studente

Mere disperzije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

 

Počeci statističke analize datiraju nekoliko vekova pre naše ere. Prva poznata prebrojavanja sprovedena su u Kini oko 4 000 godina pre nove ere i u Egiptu oko 3 000 godina pre nove ere, dok su prvi organizovani popisi vršeni u starom veku u Rimskoj republici. U srednjem veku vršeni su uglavnom popisi zemljišta i stoke i u nekim evropskim zemljama registri rođenih, umrlih i venčanih lica.

Prvi sistematski organizovani popisi stanovništva vršeni su krajem XVIII veka u gradovima Gotfrida Ačenvala (Gottfried Achenval), profesora univerziteta u Getingenu, Nemačka.

Počeci statistike kao naučne discipline skoro istovremeno datiraju od XVII veka u Nemačkoj i Engleskoj. Početkom XIX veka dolazi do naglog razvoja statističkih teorija, najviše zahvaljujući razvoju teorije verovatnoće i složenijih matematičkih analiza.

Vrtoglavi razvoj sistema elektronskih računara u drugj polovini XX veka, inicirao je ogroman skok u aspektu primene statističkih metoda u gotovo svim analizama bilo kojih masovnih pojava.

U današnje vreme statistika predstavlja simbiozu sledećih komponenti:

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.